In hun muzikale theaterprogramma A Stairway to Heaven neemt het Dutch String Collective het publiek dit seizoen mee op een muzikale reis langs drie eeuwen muziek. Luister naar de mooiste composities van Purcell, Vivaldi en Mozart maar ook van The Beatles en Led Zeppelin en ontdek wat de tijdloze klassiekers van honderden jaren geleden gemeen hebben met de geliefde popmuziek van nu.

Marieke de Bruijn, oprichter van het ensemble en klassieke musicus in hart en nieren: “We spelen muziek die drie eeuwen bestrijkt. We laten ons inspireren door het 17e eeuwse Italië maar ook door filmmuziek uit het Hollywood van vorige eeuw. En wat we zien in de ontwikkeling van muziek door de jaren heen is dat klassieke muziek even ‘catchy’ kan zijn als popmuziek en dat tijdloze composities van bijvoorbeeld Led Zeppelin, The Beatles en Rogier van Otterloo eigenlijk net zo goed aanspraak kunnen maken op de term klassieke muziek als meesterwerken van Purcell, Vivaldi, Mozart en Brahms.

In korte tekstjes legt Marieke verbanden tussen de nummers en de componisten en belicht ze de achtergronden van de hoofdrolspelers, de componisten en muzikanten. Wat was hun inspiratie, wie was er ooit beroemd, wie werd er verguisd en vergeten. “Als je meer weet over wanneer en onder welke omstandigheden een componist leefde en welke invloed de tijd op zijn of haar muziek had, ga je de muziek beter begrijpen en vaak ook (nog) mooier vinden. Dan is onze missie geslaagd”.

Het Dutch String Collective heeft de afgelopen jaren een eigen plek veroverd op de Nederlandse concertpodia. Ontstaan uit een vrienden collectief, bedreven in het inspelen van scores voor films en series hebben ze zich ontwikkeld tot een ensemble van kundige en dynamische musici voor wie plezier in het ensemblespel en het maken van avontuurlijke programma’s voorop staan. De afgelopen jaren hebben ze voorstellingen in uiteenlopende stijlen gespeeld, steeds met als doel het presenteren van inspirerende en veelzijdige muziek op een wijze waarbij geen heilige huisjes bestaan.

A Stairway to Heaven, een van de bekendste popsongs van de 20ste eeuw, vormt het vertrekpunt van waar de strijkers van The Dutch String Collective je laten kennismaken met de intrigerende wereld van klassieke meesterwerken en hedendaagse hits. Een virtuoos programma vol afwisseling, emotie en passie (check speellijst).

Bezetting:

Marieke de Bruijn – viool en tekst

Jacob Plooij – viool

Mark Mulder –  altviool

Jos Teeken – cello

Marijn van Prooijen –  contrabas

A Stairway to Heaven – speellijst ’23

28-9  Amsterdam, Splendor
30-9  Hoofddorp, De Meerse
1-10  Veendam, Van Beresteyn
7-10  Apeldoorn, Theater Orpheus
14-10 Drachten, Schouwburg De Lawei
27-10 Heerde, De Heerd
28-10 Nijkerk, Theater De Breede Beek
31-10 Wageningen, Junushoff Theater
3-11  Dronten, De Meerpaal
4-11  Voorburg, Theater Ludens
14-1  Emmen, Atlas Theater

 

15 september 2023

www.dutchstringcollective.com

16 september 2023
In dit bericht:
Translate »