Dutch String Collective – A Stairway To Heaven
VanBerensteyn Veendam
1 okt. 23

Met de Dutch String Collective gaat violist Marieke De Bruijn door Nederland om het verhaal van klassiek, barok naar het hedendaagse Stairway to Heaven te vertellen.

Het ensemble met Jabob Plooij, Mark Mulder kent een wijziging.  De huidige leden Marijn Prooijen en Jos Teeken zijn wegens ziekte afwezig. Al zijn Benjamin de Boer  op contrabas en Giogos Kotsiolis met de cello waardige vervangers die in een snel tempo de stukken onder de knie hebben gekregen.

Van Purcell naar Page

De verhalen geven de klassieke stukken van Vivaldi en Purcell glans. Het doet de muziek van toen leven en men heeft gekozen voor de lichtere stukken waarbij de klanken terug keren in de huidige popmuziek. De melodieën zijn soms herkenbaar in de muziek van nu waardoor deze stukken catchy genoeg zijn om een breder publiek dan de ouderen te bedienen.

Het zijn stukken waarbij de schrijvers van toen even een tipje van de hemel willen raken. Daar waar Mozart zijn laatste stuk in opdracht van de kerk schreef en het niet kon voltooien omdat hij stierf , of het stuk van Led Zeppelin waar dit theaterprogramma naar is vernoemd.

Natuurlijk weten we dat McCartney diverse klassieke stukken in The Beatles songs terug laat komen en dat de classic rock van Deep Purple, Led Zeppelin tot Accept klassiek in een nieuw jasje stopten. Nu wordt dit door de strijkers terug gebracht.

Zo wordt het stuk van de horror film Psycho van Alfred Hitchcock live vertolk. Aansluitend weet men de ‘Popcorn’ te presenteren. ‘Popcorn’  kent een herkenbaar elektronische deuntje van begin jaren 70 dat met de Moog werd ingespeeld is als een start van de moderne synth muziek nu met violen en strijkers vertolkt.

Dit is theaterstuk is zeker leuk om even naar toe te gaan. Het is geen zware klassieke kost en het is ook geen flut verhaal waar je niets mee kunt. Het is vooral vermakelijk voor jong en oud.

A Stariway To Heaven in nog te zien in de theaters van  de volgende plaatsen

7 okt Apeldoorn
14 okt Drachten
27 okt Heerde
28 okt Nijkerk
31 okt Wageningen
3 nov Dronten
4 nov Voorburg
14 januari Emmen

 

1 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »