Op 19 april brengt dark rock band DOOL hun nieuwe studioalbum The Shape of Fluidity uit via Prophecy Productions. Dat weekend zal DOOL het nieuwe album presenteren tijdens Roadburn Festival. The Shape of Fluidity werd in DAFT studio in Malmedy, België opgenomen samen met  Magnus Lindberg (Cult Of Luna, Russian Circles, Tribulation), die ook het mixen voor zijn rekening nam. De master werd verzorgd door Ted Jensen (AC/DC, Talking Heads, Muse, Ghost). De nieuwe single Hermagorgon is nu uit.

Alles stroomt, niets blijft hetzelfde. Deze notie van de oude Griekse filosoof Heraclitus is op ons allemaal van toepassing, aangezien het leven zelf in een constante staat van verandering is. Hetzelfde kan gezegd worden over het derde studioalbum van DOOL. Met de toepasselijke titel The Shape of Fluidity is er niet alleen sprake van muzikale vernieuwing, maar draait de volledige plaat om thema’s als persoonlijke verandering, fysieke verandering, psychologische verandering en de steeds veranderende wereld om ons heen. DOOL en in het bijzonder zanger en gitarist Raven van Dorst stellen vragen: Hoe beïnvloedt verandering ons? Hoe blijven we onszelf in een wereld die zo ongelooflijk veeleisend en agressief is ten opzichte van het individu? We moeten zo vloeibaar zijn als water om onszelf door deze oceaan van mogelijkheden en onzekerheden te navigeren – en vrede te sluiten met chaos en vergankelijkheid.

Het is niet verwonderlijk dat het thema van het album, dat het concept van identiteit plaatst tegen de achtergrond van een wereld die constant in beweging is, de teksten van het album verbindt met de biografie van Raven. Hen werd intersekse geboren, maar de artsen gingen ervan uit dat ze operatief konden bepalen wat voor leven het kind zou moeten leiden en besloten dat het een meisje moest worden. Dit leidde tot een leven vol soulsearching, het bestrijden van taboes en het doorbreken van grenzen, tot Raven onlangs besloot om datgene terug te claimen wat anderen zo hard hebben geprobeerd van hen af te pakken, en eindelijk diens hermafrodiete aard te omarmen. Muzikaal gezien gaat DOOL verder op het pad dat is uitgestippeld op de twee vorige studio-opnamen van oprechte rockmuziek met toegevoegde metal elementen, terwijl ze een volwassenheid en focus in het schrijven van songs laten zien die is gegroeid uit ervaring. The Shape of Fluidity vertoont een eclectische maar naadloze samensmelting van progressieve en post-rock, doom en heavy metal in combinatie met een inherente catchiness en een dynamische achtergrond.

Wat dit album onderscheidt van zijn voorgangers Here Now, There Then (2017) en Summerland (2020), is de collectieve inspanning die erin is gestoken met de gebundelde krachten van songwriter-trio Raven en gitaristen Nick Polak en Omar Iskandr. In de ritmesectie heeft bassist JB van der Wal gezelschap gekregen van de overvloedige creativiteit van de nieuwe drummer Vincent Kreyder.

De nieuwe single heet Hermagorgon: “Als een van de eerste nummers die we voor The Shape of Fluidity aan elkaar hebben geweven, gaf Hermagorgon ons een heel duidelijke richting aan waar we muzikaal naartoe wilden. Het nummer gaat over het terugwinnen van ruimte, het doorbreken van binaire beperkingen en het trotseren van de wereld. Dit is iets waar iedereen zich op de een of andere manier mee kan identificeren. Dit is echter een van de meest persoonlijke nummers op het album. Het beschrijft de interne reis die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt. Het nummer laat ook de geboorte zien van de collectieve songwriting spirit waarop dit hele album is gebaseerd.” – zegt Raven van Dorst. Bekijk de video onderaan dit bericht.

Op 19 april presenteert DOOL het nieuwe album op Roadburn Festival.

24 januari 2024
In dit bericht:
Translate »