De Nederlandse symfonische metal band Delain kreeg zijn geboorte in 2002 toen Within Temptation toetsenist Martijn Westerholt een side project startte. Inmiddels zijn we 20 jaar later en ligt er een nieuw album. Het zevende album heet Dark Waters. Na Anne Invernizzi en zangeres Charlotte Wessels, die ruim 15 jaar aanwezig was, is er nu een nieuwe zangeres Diana Leah.

“Het was gek genoeg een album dat er vlot uit kwam. Het klinkt gek maar het was als business as usual.  Eigenlijk met wie ik altijd de muziek schrijf was er weer bij. Natuurlijk gaan er wel eens wat dingen anders, maar de basis blijft hetzelfde. Dat is ook met dit album weer goed gelukt.”

“Charlotte doet het tegenwoordig goed en ze heeft een heel andere sound en heeft een mooie stap gemaakt en knap hoe ze het op poten heeft gezet.”

“Voor mij is het alweer de tijd geleden dat de band volledig uitvloog en een band bij elkaar vinden is hartstikke moeilijk en dan moet je ook nog even geluk hebben. De mensen om me heen en het netwerk dat je opbouwt maakt dat er mensen zijn die het leuk vinden om met je te werken.
Nu heb je een spit achter de rug. Dan komt de vraag of je wel of niet iets solo gaat doen of weer een nieuwe band gaat formeren. Juist nu is het moeilijk omdat het ook nog te rechtvaardigen zijn dat het Delain is. Vandaar dat ik dacht ik ga als project verder.
Maar toen kwamen de voormalige bandleden Ronald Landa  en Sander Zoer weer in beeld en die zeiden Nee joh we moeten gewoon weer als band verder.
Ik heb spelen altijd leuk gevonden en in de verhalen is naar buiten gekomen dat ik als project verder zou willen. Maar ik had een burn-out. En ja met een burn-out moet je rustig aan doen en nadenken waarom dat zo is gekomen.”
“Ik ga dus echt niet meer 100 shows per jaar spelen, dat ga ik niet meer doen, maar wel een fatsoenlijk aantal shows. In projectvorm is dat lastig.
Er is wel erg veel Delain DNA aanwezig bij de opname zei men en ja daardoor heet het weer Delain en zijn we terug!”

“Aan de zijlijn heeft onze oude bassist Rob van der Loo, die nu in Epica speelt heeft hier de baspartijen voor zijn rekening genomen. Zowel Epica als wij hebben een behoorlijke agenda. Maar dat was mogelijk. En Ludovico Cloffi en zangeres Diana Leah zijn nieuw in de band.
Het was fantastisch om met de oude bandleden te spelen. Het was heerlijk om de oude gewoonten weer te herkennen. We hebben een nummer waar Ronald op had gezongen, dat we wel speelden, maar nu weer te gek is omdat hij het zelf weer zingt.”
“De nieuwe mensen liften gewoon mee eigenlijk en dat ging best mooi. En Diana heeft weinig ervaring op het podium, daarom hebben we wat try out shows gedaan. Maar dat ging ook zo snel joh. Dat was mooi om te zien.”

“Diana hebben we gezocht. In de eerste instantie stond ik open om een zanger of zangeres te nemen. Of die maar past. Hoe verrassend zou het zijn om een zanger te hebben. Maar denkend aan de hoogte van Charlotte, dan kom je toch uit op een zangeres hoor.
Ik ben toen op het internet gaan kijken en op de kanalen waar men covers doen. Daar was Diana een van. Ze deed covers van Nightwish en Within Temptation en heb haar naam opgeschreven.”

“Heel toevallig binnen een week las ik in de instagram een post van haar. Nou ja, hoe toevallig is dat! Dus ik heb met haar contact opgenomen. Haar wat stukken gestuurd en die waren best lastig met een vocal range van hier naar daar. Beetje gemeen, maar ik kreeg het snel terug en ik dat was heerlijk en goed! Dus ik heb haar naar Nederland gehaald, want ze woont in Italië en zo heeft ze de rest ontmoet. Dat klikte erg goed! Omdat ze enkele jaren in Canada heeft gewoond heeft ze een goede Engelse tongval.”
“Het was en beetje toevallig dat er op dit album meer pop songs staan is meer toevallig te noemen. Omdat we de songs al eerder hadden geschreven is het zo uitgepakt. Hoewel ze misschien wel een pop achtige stem heeft komt dat misschien er extra uit. Het klinkt wat luchtiger zoals ‘Hideway’.”

“Je hebt gelijk, er staan wat luchtigere songs op maar dat geeft geen richting voor de toekomst aan hoor. Het kan zo zijn dat het nieuwe album weer zwaarder en meer metal wordt. Het is het proces van het schrijven dat met zich meebrengt.”

“Met de titel hebben we wel een dubbele bodem in. We hebben een nummer dat heet Beneath, (met Pablo Ribaldini) zag het er wel naar uit dat het gedaan was met Delain. Bijna verdronken zeg maar en we zijn toch naar de oppervlakte gekomen. Het is er dan toch allemaal uitgekomen!
Invictus Games is geschreven door mijn vrouw Robin en de vorige zangeres Charlotte kon goede teksten schrijven en ik kan het niet. En in dit geval heeft Robin veel affiniteit met teksten schrijven. Ik had nooit durven dromen dat het zo ging.  Zij heeft meegemaakt hoe het met de spit ging en daar heeft ze inspiratie uit gehaald.
Daarna is Diana ook gaan schrijven en dat is mooi!”

‘Marco ken ik natuurlijk heel lang en die is bij Nightwish weggegaan en we hebben contact samen. Het is mooi dat hij op dit album dan ook staat.
Pablo komt uit de periode dat ik op zoek ging naar een zanger, maar nu de keus anders is geworden vond ik wel mooi om hem de ruimte te geven. Het is een heerlijke zanger en doet denken aan de volle stem van Delain.

 

 

8 februari 2023
In dit bericht:
Translate »