Afgelopen vrijdag kwam mijn nieuwe album ‘De Rusteloze Materie’ uit. Het album is hier te beluisteren op spotify, en te koop in de platenzaak of via mijn website.

Ik sprak met Els de Grefte over mijn album en een aantal van mijn favoriete boeken voor de Volkskrant. Nick Helderman maakte de foto’s bij het artikel..

‘Dromen’ is het openingsnummer van mijn album.

Ik vond het wel een goed idee om als reactie op de veronderstelling dat mijn muziek vol zou zitten met allerlei intelligente verwijzingen naar klassieke literatuur, de tekst van het eerste lied van het nieuwe album in te klemmen tussen twee canonieke citaten uit Nederlandstalige pophits van respectievelijk Marco Borsato en Réne Froger, om zo de luisteraar ongemerkt bij de hand te nemen, lichtelijk op het verkeerde been te zetten, maar eigenlijk ook vooral om een ironische poging te doen mezelf te positioneren binnen het veld van de Nederlandstalige muziek.

Bovendien kwam ik er achter dat die twee zinnen samen, met een bescheiden toevoeging, een prachtige nieuwe zin vormen: ‘De meeste dromen zijn bedrog, maar sommige niet, en toch wou ik dat ik net iets vaker simpelweg gelukkig was.’

Voor de liefhebbers: In de laatste zin van het laatste nummer van het album is de zanger overigens wel gelukkig, maar dat heeft hij goddank wel gewoon van ‘De Avonden’ gebruikt.

Op 6 april ga ik optreden bij een feestelijke uitzending van De Taalstaat van Frits Spits op NPO Radio 1, tijdens de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs in het  het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum te Den Haag.

29 maart 2024
In dit bericht:
Translate »