Baanbrekend in de 80’ en 90’s en een absolute speerpunt in de wereld van post-punk, cold- en new wave, EBM, electro… worden er nu terug een reeks albums en compilaties uit de uitgebreide Antler archieven uitgebracht.
Na de eerder verschenen remasterde versie van het dubbel album van de Limburgse Cold Wavers Siglo XX, volgt er nu een eerste compilatie van tracks uit de begin periode van het label: “Antler Records – Early Years Vol. 1”.
Neue Sachlichkeit en hun single « Ice/Painless Rage (KR007) was de laatste release op het Kleo Label van Roland Beelen en kwam uit in 1981. Het werd ook de eerste release op het Antler label opgericht na een ontmoeting  in café De Knoet in Aarschot met Maurice Engelen. Kleo Records  werd  Antler Records en beide heren gingen over tot een samenwerking die tot 2005 zou duren .
Beelen kreeg een zwaar ongeval en trok zich in 2005 terug uit de muziek bizz, Engelen ging door met Praga Khan en Lords of Acid.
In 1995 ging Antler (toen al omgevormd tot Antler-Subway Records) een samenwerking aan met EMI Records . De legendarische Belgische alternative-new wave catalogus werd aangevuld met een reeks spraakmakende en in 2023 nog steeds actuele en onvergetelijke Belpop hits.  Vanaf 1995 werden nog meer Belgische en internationale hits gescoord en werden miljoenen platen en cd’s verkocht waaronder Black Uhuru, 2 Fabiola, Kate Ryan, Milk Inc, Lasgo, Ian van Dahl, maar ook Praga Khan, Lords of Acid en in België Leopold 3)

Bij het verdwijnen van EMI Records en EMI Music, werd het label onder de mat geveegd, gingen archieven verloren en kwam Antler uiteindelijk na omzwerving via Universal bij Warner Music terecht. Starman Records verwierf in 2022 van Warner Music het recht om de naam Antler en  Antler-Subway opnieuw te gebruiken om het meer dan 40 jaar oude label terug nieuw leven in te blazen. Twee compilaties (vinyl only) met de meest zeldzame en lang verloren tracks uit de prille Antler periode werden  door Lieven De Ridder (Walhalla Records) met de grootste zorg  samengesteld en door Pieter De Wagter geremastered. De eerste hiervan:  “Antler Records – Early Years Vol. 1” verschijnt op 5 janauri 2024.

Roland Beelen: “Al bijna een halve eeuw is Antler mijn leven, mijn liefde en mijn ziel. Ik heb Antler Records meer dan 40 jaar geleden opgericht. In de beginperiode jaagde ik niet alleen mijn eigen dromen na, maar die van vele nieuwe en baanbrekende bands in België in een opwindende nieuwe muziekwereld en een opkomende muziekscene. Na de samenwerking met Maurice Engelen was er geen weg meer terug. Ons label heeft met onze gezamenlijke krachten barrières doorbroken in veel verschillende genres, van donkere electro, EBM, pop, dance en techno, singer-songwriter tot zelfs reggae.
Het is nu 2023 en ik ben er trots op om delen van deze erfenis opnieuw in de schijnwerpers te zetten met een reeks releases en heruitgaven. Na meer dan 40 jaar zal Antler weer tot leven komen en vreugde brengen aan alle fans die het label al die jaren hebben gekoesterd.”

Ook nog op Antler : Siglo XX – 2LP .
 Siglo XX « Double Album «  is het laatste album van de limburgse coldwave band dat op het Antler label verscheen. Antler 031 is het resultaat van de laatste  artistieke samenwerking tussen Roland Beelen en Siglo XX midden jaren 80. De plaat wordt beschouwd als een meesterwerk en tal van gerenommeerde Artiesten uit de toenmalige Belgo-Manchester Scene werkten er aan mee..

 

30 november 2023
In dit bericht:
Translate »