Wie de Dawn Brothers aan het werk ziet, wordt onherroepelijk meegezogen

in de muzikale wervelwind die over het podium raast. Het gaat alle kanten op, waarbij rock, folk, blues en soul ogenschijnlijk moeiteloos worden vermengd tot een onweerstaanbare cocktail. Het is dat prikkelende ‘wat gebeurt hier allemaal’-gevoel dat maakt dat je zélf onderdeel van deze Rotterdamse band zou willen zijn. Een band die perfect op elkaar is ingespeeld, spelplezier uitstraalt en waarbij de liefde voor de muziek door elke ader giert.

De Dawn Brothers passen met hun no-nonsense mentaliteit naadloos in de Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen’-community. Maar vergis je niet. Ze mogen dan nonchalant lijken, hun hedendaagse interpretatie van rootsmuziek bewijst dat hier een groep muzikanten staat die verdomd goed weet waar ze mee bezig zijn. Dat blijkt ook uit hun nieuwe plaat, ‘Alpine Gold’, die dit najaar verschijnt bij Excelsior Recordings en waarop de band een dik pak hekserij loslaat op hun publiek.

Als de basis van het gerecht goed is, heb je echt maar een paar ingrediënten nodig en zijn verdere toeters en bellen overbodig en vooral afleidend. Dit geldt ook voor de Dawn Brothers, voor wie de nieuwe plaat een terugkeer naar de energie van hun debuutalbum ‘Stayin’ Out Late’ is geworden. Geen geouwehoer, gewoon een goede plaat met sterke songs maken, dat was het idee. De nummers die op ‘Alpine Gold’ zijn beland, werden binnen twee maanden geschreven en vervolgens opgenomen. Dit gebeurde in de Electric Monkey-studio in Zaandam, waar de band zich samen met producer Paul Willemsen terugtrok en een mysterieus, magisch narratief op plaat vastlegde.

De intuïtie was hierbij leidend:

de originele ideeën en eerste fundamenten zijn zo veel mogelijk overeind gebleven bij het uitwerken van de nummers. Veel van die ideeën en fundamenten kwamen tot stand door ouderwets te jammen of soms onderling van instrumenten te wisselen. Deze manier van werken draagt bij aan het veelzijdige karakter van de plaat, en van de Dawn Brothers als band.

De nummers die zo uiteindelijk tot wasdom zijn gekomen, vormen een interessant geheel, een authentieke verzameling songs met een vleugje mystiek. Zo is er ‘Sheryl Crow’, dat luistert als een soort absurde droom waarin zij, Eddie Vedder, Cat Stevens en de hoofdpersoon als roversbende door het land trekken.

‘Whippoorwill’ is gebaseerd op ‘The Tale Of The Whippoorwill’, een stuk van de Caribisch-Ierse schrijver en componist Eamonn O’Dwyer, dat oorspronkelijk geschreven werd voor de musicaluitvoering van ‘Sleepy Hollow’. Het glijdt zo je oren binnen, maar onder de oppervlakte schuilt een duistere ondertoon.

Ze mogen dan de bescheidenheid zelve zijn, de Dawn Brothers zijn op ‘Alpine Gold’ niet bang om de Doos van Pandora open te trekken en een golf van eigenzinnige, spannende en hoogst originele muziek over hun publiek uit te storten die ze betoverd zal achterlaten.

‘Alpine Gold’, het nieuwe album van Dawn Brothers, verschijnt op 27 oktober bij Excelsior Recordings.

 

22 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »