Het duo Darling West uit Noorwegen heeft hun nieuw album Cosmos in de winkels liggen. Het is het zesde album wanneer we het live album meetellen. Het inmiddels getrouwde stel Mari en Tor Kreken zijn als duo beginnen en kennen al een langere historie in de muziekwereld. 

Toch zien ze het album voor het eerst “Ooooh.Het is bijzonder! Het is wel mooi geworden verteld Mari. “We hebben erg veel lol in gehad. Het is net even wat anders geworden dan de vorige albums. Het is allemaal wat anders gegaan en nu hebben we enkele songs geschreven met de volledige band. Die zie je op de andere kant van het hoesje. Ha dat is ook mooi geworden!”
Vol verrassing kijkt ze naar het hoesje van het album. “De meeste songs worden geschreven door Tor en mij ergens in de bergen van Noorwegen. Nu hadden we wat meer tijd om de songs te schrijven en hen erbij te betrekken. In de studio van Christer hebben we het kunnen opnemen en dit kunnen uitschrijven. Als een 60’s band hebben we het opgenomen. Samen in de studio en samen direct per track opnemen en daarna het verwerken en dan weer opnemen. De vorige albums waren we meer samen en hadden we alles onder controle. Nu hebben we bewust gekozen om het los te laten en de songs samen als band op te nemen.” 

LIVE album

“Er is meer participatie met de band. Tussendoor hebben we een live album gemaakt. In de tijd dat we niet konden spelen hebben we toch een kleine tour gemaakt. ‘Live’ is een registratie die we konden maken in die kleine opening dat het even toegankelijk was in de covid tijd. Het is geen vulling hoor, maar we hebben het wel opgenomen en het klonk goed, vandaar!”
Deze tijd hadden extra. We luisteren naar verschillende stijlen en daardoor is het album in dit geval minder folk maar meer in de richting van de popmuziek geworden. We luisteren naar erg veel stijlen en dat brengt het met zich mee.”

“Hahahah de metal sound luister in minder veel en meer andere muziek spreekt me nu meer aan. Het is wat we schrijven in het nu, niet zozeer in een vorm van genre. In het begin hadden we een sound waarvan we dachten dat willen we spelen, maar nu maken we liedjes die voor ons lekker klinken”, verteld Tor. Tor Kreken was voorheen gitarist van de band Shining. Al weet hij al jaren de snaren met andere muzikanten te spelen. Zo schoof hij aan bij Maria Mena, Marit Larsen en Mira Solheim, de jazzwereld van o.a. Eivind Aarset. Een groot diversiteit van stijlen beheerst deze gitarist. “Het schrijven is meer iets anders geworden, omdat we het altijd met z’n tweeen werken. Op een gegeven moment val je dan terug in hetzelfde systeem en dezelfde taal van muziek en melodien. Daarom vonden we het gezond om de horizon te verbreden. Laat ieder hum taal van de melodie klinken en dat smeden met de teksten die we schrijven. Het is mooi dat ieder met iets nieuws komt en in de afgelopen 3 jaar is het geheel tot stand gekomen.” zegt Mari. “Er is altijd wel iets om te schrijven dus we zijn erg blij met nieuwe input.”

Cosmos

“Normaal reizen we veel natuurlijk en krijgen dan inspiratie om te gaan schrijven. Nu was het anders”, verteld Tor. “De tijd dat we niets konden doen, hebben we dan ook optimaal genomen om de songs uit te gaan schrijven. Het zijn songs die vooral dichter bij ons ligt. Het was een beetje anders omdat we meestal samen over praten, waar gaan we het nummer over schrijven. Nu praten we veel en discussiëren over dingen en het rolde er ook weer snel uit. Niet erg anders, maar wel verfrissend omdat we met meerdere mensen in het proces zaten.”
“Het lijkt alsof er meer variatie in de songs terecht is gekomen en daar hebben we naar gewerkt. Het is dan ook prima gelukt.” vertelt het duo bescheiden.
“Cosmic folk is een expressie van daar ‘Cosmos’ en we hebben een song met deze titel en dan hebben we nu de tijd om het leven anders te zien in een breder perspectief. Het nummer gaat hier over en in een bredere zin ook het gehele album.” verteld Mari.
“Het verhaal dat Lucinda Williams hen Comsos-folk noemde is een link dat hieraan ten grondslag ligt. Maar het is wel meer hoor en gaat het vooral om het album. Ik hou van de Cosmos song en ik vond het mooi dat Delta Spirit zanger Matthew Logan Vasquez ‘Light Ahead” met ons meezingt. Hij brengt dan toch even een iets extra’s met zich mee. Een rock sausje eigenlijk. ‘Till Night Turns Away’ had wel wat in aarde maar wel mooi dat het er op staat,” aldus Mari. 

” Wild Dreams is ook mooi hoor. We hebben veel naar de African-blues geluisterd en blues en met dat in het nummer maakt het even catchy. Het werkt wel zo dat wat we beluisteren en langzaam in het nummer verwerkt wordt. Niet met opzet en met de inspiratie van vrienden van ons brengt dit tot dit nummer” legt Tor uit. 

Prijsvraag

Met Chris en Thomas werkt de band al jaren als live act en dat maakt dit album dan ook een band album. Voormalig bandlid en gitarist Kjetil Steensnaes is inmiddels al jaren bandlid bij de populaire Noorse act Bjorn Eindsvraag.
“Maar we hebben nog altijd contact. Goed voor hem om ook tijd te houden voor zijn familie.” Als band gaan ze eerst naar USA en daarna hebben we een Noorse tour te gaan. Het zou mooi zijn dat Darling West komende zomer meer op de festival podia te zien zijn. 

Het album Cosmos is zeker een juweeltje voor dit jaar en is dan ook te winnen bij De Muziekplank.
Beantwoord de vraag op de win pagina en stuur je mail naar info@noordevents.nl 

19 maart 2023
In dit bericht:

1 comments

Comments are closed.

Translate »