Tilburg, dinsdag 19 december

 

Vanavond is de eerste van de twee uitverkochte avonden van Danny Vera in Poppodium 013 in Tilburg. Enkele maanden geleden verzorgde de sympathieke Zeeuw het voorprogramma van Chris Isaak en kondigde toen al aan dat hij terug zou komen met zijn “Begging For Trouble” tour en beloofde dat hij het anders zou gaan doen.

 

Barry Hay en “Begging For Trouble”

De zaal is rond 8 uur al vrijwel helemaal vol. Vera heeft een eigen podium voor het eigenlijke podium laten plaatsen waardoor hij omgeven wordt door het publiek. Hij wilde als het ware voelen hoe het is om echt helemaal omringd te zijn door publiek. Ook op het eigenlijke podium van 013 staan enkele rijen met fans waardoor Danny met zijn band zich een weg moet banen naar “zijn” podium. Het akoestische ‘Like It Always Was’ is vanavond de opener, gevolgd door de meer uptempo songs ‘If Only’ en ‘Living Proof’. Vervolgens kondigt hij ‘Devils Song’ aan en als blijkt dat niet iedereen het verhaal achter dit nummer kent krijgen we een versnelde, ingekorte versie zodat iedereen dit bijzondere verhaal van deze journalist kent.

 

Vera en zijn vaste begeleidingsband zijn in vorm en de nummers worden met gevoel gespeeld waarbij Danny steeds wisselt van positie op het podium. Het publiek dat tegen zijn rug aan kijkt krijgt de belofte dat het “goed gaat komen”.  Dat moment komt halverwege als hij in zijn eentje met zijn gitaar tussen die groep fans gaat staan en zijn versie van ‘Zijn Het Je Ogen’ (Koos Alberts) en ‘In The Ghetto’(Elvis) ten gehore brengt. De rest van de avond wordt gevuld met een fijne blend van ouder materiaal maar ook nieuw werk. ‘DNA’, ‘Firefly’ maar vooral het bluesy ‘Switchblade’ zijn bijvoorbeeld terug te vinden op zijn laatste album DNA. Laatstegnoemde is volgens Vera zijn interpretatie van “The Blues”; resultaat is een uitgesponnen en met passie gespeelde versie die mooi uitgelicht wordt. Maar ook oudere nummers zoals ‘Pressure Makes Diamonds’ worden met veel enthousiasme tussen het gemêleerde publiek.

(tekst verder onder video)

 

Nederlandse “Troubadour”

Vera is vanavond ook troubadour en verhalenverteller. Dat hij samen met Barry Hay op Curaçao zijn plannen voor deze tour besprak waarna de frontman van The Golden Earing hem toevertrouwde dat op deze manier een concert geven “Begggin For Trouble’ was.  Of het verhaal achter ‘Domino, Rum-Cola en Cohiba’ waarbij er een dienblad met glazen met rum door het barpersoneel wordt aangeleverd. Het tekent de sfeer waarbij Vera regelmatig het F* of het K* woord gebruikt om zijn mening kracht bij te zetten. Op zich jammer, want zijn verhalen hebben dat niet nodig. Natuurlijk mag ‘Rollercoaster’ niet ontbreken vanavond en de avond wordt afgesloten met ‘When The Light Shines’. Daarna deelt hij nog één keer zijn ongezouten mening over wereldproblematiek en enkele van zijn levenslessen en heeft hij nog één advies voor iedereen in de zaal. “Ben een beetje lief voor elkaar” waarna er een indringende versie van ‘L.O.V.E.’ ingezet wordt. Na ruim anderhalf uur heeft Vera ons aan zijn hand meegenomen en nu is het tijd om los te laten. Het was vanavond helemaal geen “trouble” om de zaal mee te krijgen en een oorverdovend applaus in ontvangst te mogen nemen.

 

 

29 december 2023
In dit bericht:
Translate »