Het 4 daagse festival van Lichtenvoorde is weer van start gegaan. De Zwarte Cross is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig festival en is al enige jaren een begrip in Nederland. Daar waar in 1997 de eerste versie van Zwarte Cross (voorheen de laatste show van de veldtocht van  Normaal en Oerkracht) met 1000 mensen werd georganiseerd, kan de organisatie van de Feestfabriek nu rekenen op 60.000 betaalde bezoekers per dag!

De Cross

Het festival is niet alleen een muziek evenement maar kent de motorcross als kern van het het feest. Dat geldt nog steeds zo. Een motorcross, een parade van versierde tracktoren, met daaromheen allerlei activiteiten. Dit jaar is er een stadsplein gemaakt. In plaats van  een kroegenstraat is er nu een plein met bars en een open podium waar iedereen (incl. bandjes)  zich voor kunnen opgeven. Tevens is er een verhalenvertellers cafe, de Ezelsoor waar o.a. Nico Dijkshoorn met Tim Knol, Leon Verdonschot, Marcel van Rosmalen hun verhalen vertellen. Daarnaast zijn de stadse fratsen in de verstedelijking niet meer tegen te houden. Een Gay café De Kast is dan ook passend voor de Zwarte Cross cultuur.

Megatent

Het terrein kent enkele grote tenten waaronder een Megatent waar de classic Dialect rock van Mooi Wark, Bokkers en BZB het publiek laat meezingen. Waar good old Drukwerk het dak eraf speelt en luidkeels het publiek laat meezingen met ‘Amsterdam Noord’, ‘Je Loog Tegen Mij’, ‘Marianneke’ (werd tante Rikie) en ‘Oh Middernacht’ (Schijn een Lichtie op Mij).  Naast de meezing Dj’s weet ook de Abba Fever, the Dirty Daddies en het absurde theater van Prins S. en de Geit gretig aftrek te vinden in deze tent.

Theaterweide

De laatste act had ook op het theaterweide kunnen staan. Daar waar de theatertent met Hans Dorrestein, Abel van Gijswijk, Grof Geschut en later Martijn de Koning en Anneke van Giersbergen hun acts presenteren. Daarnaast is er ook heerlijke absurde straattheater te zien en kan men zich vermaken met de theatermusicals in de tent.

Veel diversiteit op dit festival, al concentreren wij ons even op de muziek. Deze dag weet Snelle op het hoofdpodium te beginnen. De sympathieke man komt uit de regio en weet het publiek uit te nodigen om samen het ‘Smoorverliefd’ te zingen. Natuurlijk komen ook de hits van de ‘In de Schuur’ en ‘Blijven Slapen’ voorbij.

Bouke weet met zijn Elvis covers het hoofdpodium te halen, terwijl de coverbands van Oasis, Tom Petty en Bruce Springsteen een eigen Undercovertent kennen.
Het talent voor de Nederlandse popmuziek is Antoon. Inmiddels weet hij een hele schare fans op de been te brengen het publiek is een combinatie van jongeren met ouders en tieners die de man adoreren. Antoon brengt een overtuigende show met een strakke band. Het klinkt als een klok waardoor je de gunfactor voor de toekomst geeft. Het publiek zingt alle liedjes letterlijk mee en al Hyperventilerend wordt deze hit aan het eind meegezongen.

Op het podium van the Roadhouse gaat het er even anders aan toe. De gitaren van de indie postunk van Kate Clover gaan vol energie in de overdrive. Na het afzeggen van The Inspector Cluzo was er voldoende lekkere rauwe muziek te vinden met Wies, Pronk de Cloud Surfers. Het past in de wereld van oude metalen vaten en een plein met western sfeertje wordt gecreëerd.

Hoofdpodium

Het hoofdpodium krijgt de paars geklede Davina Michellepop bezoek. De zangeres weet een mix van Engels en Nederlandse songs te brengen waarbij het publiek vooral meedeint met ‘Het Duurt te Lang’ en de andere hit ‘Hoe het Danst’. Michelle wil het overtuigend brengen, maar de acts hierna weten dit vanuit nature te doen.

De regen brengt deze festivalgangers allemaal in de tent, overdekte terrassen en doken onder de tafels die op het veld staan. De festivalweide lijkt uitgestorven en je vraagt je af of het publiek niet meer tegen een buitje kan.

Tijd voor Eagles of Death Metal. De band uit California kennen de meeste mensen nog van het drama  van Bathaclan in Parijs. Toch weet de band van 25 jaar de podia te bestieren. Samen met Queen of the Stone Age zanger Josh Hommes werd er gestart. Nu is Jesse Hughes met telkens een samengestelde band op pad. Maar je ziet de band vanuit nature een show te geven. Met een mooie attitude weet hij het publiek om de vinger te winden. De rock and roll is weer heerlijk en swingt als een gek. Ze laten zien hoe je een groot podium bestierd waardoor de voorgaande acts een beetje in het niets vallen, als het daarom gaat.  ‘Got A Woman’, ‘I Only Want You’ en ‘I Want You So Hard’ werd met veel bravoure gespeeld. De interactie met het publiek bracht Hughes met gitaar van het podium te komen en op het hekwerk van de eerste rij zijn gitaarsolo te doen. Hij had er zin, maar de tijd was voor hen te kort. ‘Moonage Daydream’ van Bowie kwam al in de verdrukking. Al was het een opwindende show.

Van DJ plein, Stadse fratsen en theaterweide

Langzaam loopt het dansplein elders vol en weten de dj’s met succes vanuit de Feestfabriek (podium als fabriek) te draaien. Elders zie je de lampen van de kermisattacties die overal op de weide staan een beeld geven van een gezellig feest. Dat was het ook, al was er een incident deze dag waarbij een trauma helicopter nodig was.

Eagles of Death Metal en Bastille

Het slotstuk was aan de band Bastille. De band rond de energieke zanger Dan Smith kent een vette show. Een mooie opstelling van het podium waar de zanger met zijn 2 achtergrondzangeressen de ruimte kreeg om de energie kwijt te kunnen. Ze betrokken het publiek vanaf het begin met ‘Good Grief’ erbij alsof ze een deel van de show zijn. Ook Smith wist van het podium te springen en over het hekwerk zijn fans te begroeten en het nummer in het publiek te zingen.  Met ‘Things We Lost In The Fire’ werd de band prettig verrast door de vlammen zee dat telkens voor het podium opdook. Het sloot naadloos aan bij het nummer. Met de hits ‘Happier’, ‘Million Pieces’ en de coversong van Snap Rythm is a Dancer in Of the Night sloot men de set af.
De toegiften werden direct ingezet, ondanks dat Smith veel problemen kende. Hij werd wat nukkig en ging de songs ‘Shut off The Lights’ en ‘Pompeii’ vlot door. Het publiek kent de heee hooo s van het nummer waar de band mee eindigt. Hierdoor hoor je het nog overal zingen wanneer iedereen na een geslaagde dag naar de uitgang liep. Genietend van het vuurwerk wordt de auto, fiets of camping gezocht.

Het festival gaat nog 2 dagen door met veel Nederlandse artiesten en Wolfsmother op het hoofdpodium. Maar er is zoveel leuks te doen, dat je gerust deze dagen vol activiteiten doorkomt.

 

22 juli 2023
In dit bericht:
Translate »