De Coldplay liefhebbers hebben dit weekend hun harten kunnen ophalen door de show in Argentinie te beleven in de bioscoop in Nederland. Of waar dan ook in de wereld. Het goed georganiseerde streamevent was over de hele wereld dit weekend in de bioscopen te zien. Van Oekraïne, China, US, Uk, Europa etc.

De echte Coldplay fans waren deze zomer natuurlijk in Brussel geweest. Ja, want de  band neemt een vaste plek en speelt hij langdurig zodat de fans honderden km moeten rijden om Coldplay te kunnen zien. Uitgaande dat de band de filosofie hanteert dat het klimaat neutraal wil werken. Dit met fietsers doe tijdens de show elektra opwekken, het vergaren van energie en vooral heel veel liefde voor het klimaat, de aarde en het universum.

Al gaan de meeste mensen niet met de trein, maar rijden en vliegen ze naar de stad waar het gebeurd. Leuk zo’n city trip! Eenmaal in het stadion is er vooral veel plezier, goede muziek en technisch vernuft.

Ieder krijgt een bandje dat gelinkt is naar de techniek die op hun beurt diverse kleuren in het publiek weet te sturen. Hierdoor zijn de hartjes voor de moeder van Martin, de gele lichten van Yellow etc, mooi te zien. Erg geestig en goed ontwikkeld!

De show was energierijk met veel digitale trucks in het podium. Maar natuurlijk gaat het ook om de muziek en dat staat wel als een huis bij Coldplay. De ondersteunende tapes geven kracht waar nodig is in de achtergrond vocalen en instrumenten die men niet bespeeld. Het mag het spektakel niet in de weg staan en dat is logisch wanneer je (euh…) 150-450 euro betaald.

De band weet strak af te tikken met ‘Higher Power’ van het album en tour Music of the Spheres. Met 7 songs stond dit album zeker centraal. De energie van Chris Martin was groot en trok het publiek al vroeg in de show mee door het uit te nodigen om mee te zingen met de ooooehs en aaaahs die de band in de songs weet te weven. ‘The Scientist’, ‘Viva La Vida’ en ‘Hymn for the Weekend’ gaan er ook in de bioscoop in als zoete broodjes van de bakker.

Het leven van het heelal werd veelvuldig bezongen met of zonder sterren en ‘The Astronaut’ met de Zuid Koreaanse zanger JIN van BTS. Het nummer is een co productie met Coldplay en werd aan het einde van de avond gebracht als de highlight of de avond. Emotioneel momentje hierin is dat JIN het leger in moet en dit als tijdelijk afscheid van de fans ziet.

Daarnaast kende de avond gasten als Goldshifteh Farahni die het nummer (Omdat..) Baraye van Servin Haipour als statement voor de wereld en Irak uitzond, HER schoof aan voor ‘Let Somebody Go’ . Zong de band de oude songs van ooit ‘Don’t Panic’ wist de Martin het publiek te betoveren met A Sky Full of Stars en eindigt men na aanstekelijke ‘Humankind’ en de minder energierijke songs  ‘Fix You’ met het ‘Biutiful’. Hierdoor doofde de show een beetje uit terwijl je met een meezing song het stadion wil verlaten.

Na ruim 20 songs staat ieder na 2,5 uur show weer buiten. Een mooi voorproefje voor volgend jaar. Want erbij zijn is altijd mooier  dan via een scherm maar wel de moeite waard! Nu wachten op de cd/dvd …

30 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »