CHAI OP TOUR VANAF 23 SEPTEMBER  —  16 NOVEMBER

 

user image

CHAI — het geliefde Japanse viertal bestaande uit een identieke tweeling MANA (zang/toetsen) en KANA (gitaar), drummer YUNA en bassist/tekstschrijver YUUKI — presenteert hun nieuwe single/video, “NEO KAWAII, K?” van hun aanstaande titelloze album dat op 22 september uitkomt op Sub Pop. De single volgt op het vorige maand verschenen “PARA PARA” en de eerder dit jaar uitgebrachte single “We The Female“, beide afkomstig van het aanstaand album.

Sinds de oprichting van de band in 2011 heeft CHAI een filosofie omarmd die ze Neo Kawaii noemen, verwijzend naar het Japanse woord voor schattig, een label dat doorgaans wordt toegekend aan vrouwen die maatschappelijk voorgeschreven schoonheidsnormen handhaven. Als jonge vrouwen vond CHAI dat elke afwijking van wat de cultuur als kawaii beschouwde, werd ontmoedigd, en dus kwam Neo Kawaii naar voren als een strijdkreet tegen die onderdrukkende normen. “Neo Kawaii gaat over het terugwinnen van het gevoel van eigenwaarde“, zegt MANA. Op de ESG-geïnspireerde single “NEO KAWAII, K?” zingt MANA: “This is just my body, not a trendy body/ Gonna be loved, baby!/ Just as I am.
user image

Over deze nieuwste single vervolgt MANA: “Iedereen is NEO KAWAII! Dit is het antwoord van CHAI, dit is een feit in deze wereld! We kunnen eindelijk zeggen wat het echt voor ons betekent♡ Iedereen is een beetje raar. Iedereen is anders. Iedereen is onhandig, bijna tot een punt dat het moeilijk te relateren is. Maar dat is wat interessant is! Dat is wat het mooi maakt. Aan iedereen die door deze ideeën wordt gepusht, willen we je dit vertellen! Wij, en ons hele leven, zijn NEO KAWAII! NEO KAWAII is niet zomaar KAWAII (schattig) – het is cool, het is sterk, het is aardig, het is warm! Haal het niet door elkaar ♡ Hé! NEO KAWAII mensen!
NEO KAWAII heeft geen voorbereiding nodig. We willen alleen zeggen dat jij ook NEO KAWAII bent, K? ♡?

CHAI werd – in tegenstelling tot eerdere albums – onderweg geschreven, waarbij de band tijd vond om op te nemen in de dagen tussen shows in de Stones Throw Studio in LA, Ometusco Sound Machine in Mexico City en Grand Street in New York. Door in studio’s met enorme collecties uitrusting te werken, konden ze experimenteren met esthetiek die tot nu toe ongehoord was op een CHAI-album. “Het was eigenlijk een chill en ontspannen proces, omdat we elke dag shows speelden en echt in de muziek zaten“, zegt MANA.

In tegenstelling tot hun veelgeprezen album ‘WINK’ uit 2021, keert CHAI met deze titelloze verzameling nummers terug naar hun roots, waarbij ze zich laten inspireren door hun Japanse culturele erfgoed en de muziek waarmee ze zijn grootgebracht. Het besef dat deze boodschap gold voor mensen buiten de fans in Japan (die schreeuwden van vreugde toen MANA “NEO KAWAII!” in de microfoon riep), deed CHAI nadenken over welke andere facetten van hun opvoeding zouden kunnen resoneren met publiek buiten hun eigen land. Elk CHAI-album ontleent esthetische inspiratie aan specifieke muzikale stromingen, en op ‘CHAI’ wilde het kwartet directe vergelijkingen maken met citypop, een in Tokio geboren geluid dat populair werd in de jaren ’70 en ’80. Citypop was een Japanse kijk op westerse loungemuziek, geleend van jazz, boogie, funk en jachtrock om een geluid te creëren dat zich uitstrekte over twee culturen; maar voor CHAI was citypop gewoon de muziek uit hun kindertijd.

Over het album zegt Mana: “Dit is CHAI! Met ons titelloze album CHAI verklaart CHAI dat we trots leven als Japanse vrouwen♡ We hopen dat dit album iedereen wat meer vertrouwen geeft om te leven zoals ze willen leven. Dat is ons ideaal. Als dit album dat bestaan voor iemand wordt, is dat in onze ogen het juiste antwoord⭐ Luister, voel. Wij geven je onze evolutie, van binnen en van buiten! Kom op, NEO-KAWAII BABIES. Als je ons niet kunt bijhouden, voel je nooit de NEO KAWAII♡”