Op vrijdag 8 september brengt Deeper hun eerste full-lengh album Careful! uit op Sub Pop. Careful! werd opgenomen in Palisade Studios in Chicago met hulp van producer/engineer Dave Vettraino (Makaya McCraven, Lala Lala) en heeft geleid tot een verzameling van dertien nummers waarbij de band hun sonische grenzen opzoekt, gevels hervormt en je de kleuren bijna hoort spetteren. Na de eerder uitgebrachte singles “Sub” en “Build a Bridge” komt het snelle ritme en de grijze-lucht-synths van “Tele“.

Deeper zegt over de single en video: “’Tele’ is een nummer zonder schild. In eerdere Deeper-composities verstopten we ons achter schokkerige gitaren en abstracte vocalen die een verhaal vertelden dat alleen wij konden ontcijferen. Met ‘Tele’ wilden we de kwetsbaarheid achter onze muziek verkennen en focus geven aan de melodie en de sfeer van het nummer. Door gitaren te vervangen door synthesizers en drums door samplers, stuitten we op een nieuwe manier om een Deeper-nummer te benaderen.

We wilden een donkerder nummer maken waar mensen op konden dansen. Omdat de basis is gebouwd op een sampler-beat, is dit het soort nummer dat we alleen hadden kunnen maken met de beperkingen van de pandemie. De elektronische componenten lieten meer ruimte voor het ritme, dus onze engineer Dave begon te spelen met een drukkere baslijn voor de coupletten en legde de hook neer bij de eerste pass. Aan het einde wilden we dat de synth-partijen elkaar constant zouden inhalen en hopelijk de luisteraar het gevoel geven dat ze in het nummer worden opgeslokt.”

Deeper heeft het openen van vijftien shows van Future Islands nog vers in het geheugen terwijl ze headline- en festivaldata aankondigden voor N-Amerika, het VK en Europa. De eerstkomende show is een thuiswedstrijd op het Pitchfork Music Festival in Chicago op vrijdag 21 juli. Ter ondersteuning van Careful! komt Deeper de plaat live ten gehore brengen op 4 november in Paradiso, spelen ze een show bij de Botanique, op Sonic City Festival en maken ze het cirkeltje rond met een show op Pitchfork Music Festival in Londen.

Je kunt niet Deeper komen als je stilstaat. Dat is opzettelijk, zegt Nic Gohl van het kwartet uit Chicago. “Voelt het goed als je naar dit nummer luistert? Wil je lichaam meebewegen?” Dit zijn de vragen die hij zichzelf stelde toen hij en bandleden Shiraz Bhatti, Drew McBride en Kevin Fairbairn bezig waren met het schrijven en opnemen van ‘Careful!‘, hun derde plaat en Sub Pop-debuut. “Ik wilde dat dit interessante liedjes zouden zijn, op een manier waarbij een tweejarige er ook zin in zou hebben”, voegt Gohl toe.

De titel van het album, het uitroepteken en alles komt van het nummer ‘Airplane Air‘ en het wordt weerspiegeld in het laatste nummer van het album, ‘Pressure‘, een nummer dat Gohl schreef voor zijn vrouw en oude partner. “Be safe,” zingt hij, “I will need you around.”  Het is een nummer dat klinkt als niets anders in hun catalogus – rinkelende harmonie, klinkende akkoorden, vocale harmonieën – maar het gevoel van onderlinge afhankelijkheid staat centraal in Deeper’s muziek, van de manier waarop Gohl en McBride’s gitaren samen puzzelen en in elkaar laten grijpen met Bhatti’s drumpatronen en Fairbairn’s bas tot de lyrische kwetsbaarheid in de kern van het album. Dat gevoel van wederkerigheid zorgt ervoor dat dit rusteloos nieuwsgierige, stilistisch brede album voelt als het meest coherente portret van wie Deeper is. Of, zoals McBride het uiteindelijk formuleert: “Careful! is about looking out for one another.

11 juli 2023
In dit bericht:
Translate »