Morgen, vrijdag 23 juni, brengt de Haagse ska- en reggaeband Callkoen hun debuutalbum Zomerfruit uit. De Nederlandstalige plaat is een mix van oudere opnieuw opgenomen nummers en een aantal nieuwe creaties. Speciaal voor de plaat zijn blazers toegevoegd. Fons Parlevliet, de zanger die zichzelf weleens gekscherend de ‘conceptueel ontwerper’ van Callkoen noemt, vertelde aan Lone Mokkenstorm van 3voor12 Den Haag het volgende over het album.

“Ik heb een klein bescheiden studiootje thuis waar ik in grote lijnen de muziek schrijf. Die leg ik voor aan de gasten en die zeggen dan dat ze dat te gek vinden. Of niet natuurlijk, maar meestal zit dat wel goed. Ik vind het wel belangrijk dat de muzikanten in de band daarna nog hun eigen identiteit er een beetje in kunnen verwerken.”

Voor de plaat werkte de band samen met Stijn Donders van RAIKO RECORDS. “Daar hebben we heel veel geluk mee gehad,” vertelt Fons. “Het klikte zó goed met die man, dat alle spanningen gelijk wegvielen en we gewoon lekker muziek zijn gaan maken. We hebben met zijn allen een hele goede vibe. Het was fijn dat iemand ons kon inkaderen zonder dat die vibe verloren ging.”

Afgelopen zondag kwam het nummer Smonken al uit als voorproefje. “Smonken gaat over de verheerlijking en destructiviteit van roken en blowen. Ook al ben je je als roker bewust van de gevaren van tabak, toch weerhoudt het de roker er blijkbaar niet van om gewoon maar door te blijven roken. Het roken wordt een verheerlijkte bezigheid en de roker neemt bewust daarmee de gevaren op de koop toe. Hiermee maakt deze track een knipoog naar de verslaafde roker en blower. Zolang je rookt, geniet er dan volledig van. Op een dag blaas je je laatste rookwalm uit.”

Vorige maand kwam het nummer Legalitijd al uit, een nummer over het slechte imago en rare regelgeving omtrent de softdrug cannabis in Nederland en Europa. Zowel Legalitijd als Smonken zullen op Zomerfruit verschijnen. Het album is vanaf vrijdag 23 juni beschikbaar op de bekende platformen en een dag later, op zaterdag 24 juni, is de albumpresentatie in de Zwarte Ruiter aan de Grote Markt in Den Haag. Kijk voor meer optredens op Songkick.

Het volledig interview van Lone Mokkenstorm is te lezen op 3voor12 Den Haag.
Biografie
De Haagse band Callkoen durft je één ding te beloven; als je ze live komt zien, dan wordt het een feestje. Met een enorm dansbare mix van reggae en ska weten ze iedereen vroeg of laat in beweging te brengen. De nummers zijn toegankelijk door invloeden vanuit de popmuziek, maar de mannen weten na zes jaar ook nog steeds te verrassen met hier en daar wat toevoegingen vanuit de ruigere hoek. Dit alles maakt Callkoen een ware live sensatie en een garantie voor een topavond!
25 juni 2023
In dit bericht:
Translate »