Vanuit zijn kamer in Johannesburg laat Bongeziwe zijn kamer zien. Enigszins schuchter kijkt hij in de camera om het interview te doen. Toch weet de jonge man al enige tijd albums te maken en de promotie hierom te doen.

“ik vind het heerlijk hier in Johannesburg te zijn. ik ken het helemaal en woon hier sinds 2003. Het is voor mij een prettige plaats om te zijn hoor! Al zou ik heel graag in Parijs willen wonen. Ik ben daar regelmatig geweest en vind het verschil van Zuid Afrika fijn. Je kunt daar vrij leven en ik heb daar geen problemen wanneer je ergens naar toe wil. Ze zijn daar vriendelijk en ik voel me daar echt welkom.”

Parijs

 

De jonge man heeft een jumper aan met Paris op zijn borst. “Yes ik ga ook naar Parijs op tour en kijk er naar uit.”
Het verschil tussen het eerste album uit 2002 en deze??? Wooow dat is een groot verschil man!. Ik had geen idee wat ik moest doen. Het was een album dat erg ruw was in de opnamen en de songs die ik daarvoor had gemaakt. Het is niet zozeer een goed of slecht iets, maar het was gewoon zo.
Met dit album durf ik meer experimenteren en voor dit album was ik vooral relaxt. Niet nalatig hoor, want ik heb nog steeds veel dingen waar ik op moet letten. Ik ben eigenlijk nog steeds even zenuwachtig als toen al weet ik nu meer hoe het proces verloopt.”

“Ik heb veel geleerd de afgelopen jaren . Dit is een ingewikkeld album geworden. In de eerste plaats moet ik zeggen dat we begonnen met de opname toen de lockdown begon. Dat was al lastig. Toen is er besloten dat  we op verschillende plaatsen gingen opnemen. Het klinkt gemakkelijk maar het is eerst nummer wat we opnamen was hectisch. Het was al ingewikkeld om niet samen met andere muzikanten aan de songs te werken, maar dat je er alleen voor staat.”

Opgenomen in Nederland

We hebben in Nederland opgenomen in euh iets met hagen opgenomen en heb wat ideeën opgenomen in Frankrijk, Joohburg en Maputo (Mozambique). Het was een gekkenhuis. Maar mijn voorkeur is om op plek te zijn en vandaaruit spontaan te kunnen opnemen. Nu moet je alles zo plannen en organiseren”.

Bongeziwe werkt weer samen met zijn kompaan/producer/muzikant Tiago Correia-Paulo (oorspronkelijk uit Mozambique), die vooral het meer modern en elektronisch pallet voor zijn rekening neemt. Ingetogen, gospel-achtige en traditionele folk (met teksten in zijn prachtige Xhosa taal) blijft de basis, maar door dit in een breder modern muzikaal spectrum te brengen (met drum loops en synthesizers), wordt de karakteristieke ‘modern world music‘ sound van Bongeziwe Mabandla, met zijn wendbare, sensuele, meditatieve en zoete stem, een mix van ‘funky folk, uplifting gospel, sweet soul, smooth jazz & atmospheric urban beats’

“Ik hou van veel songs van het nieuwe album, maar ik denk dat het nummer ‘Sisahleleni II‘ mij erg dierbaar is. Het dat alles bij elkaar komt, het is een remix wat ik erg mooi vind en daardoor heb ik de keus gemaakt om het op dit album te houden. En ik vind het nummer ‘Thula’ erg lekker als dans nummer hoor. Hoewel de tekst erg gloomy en sad is, vind ik het een heerlijke drive hebben. Het is alsof je vertelt over je verdriet en pijn, maar dat het toch dansbaar en smooth is.”

“En euh ja ! Noba Bangathini! Ik was het even vergeten maar dat is mijn favoriet. Het is een speciaal nummer, al voordat we het gingen opnemen. Ik was al te enthousiast voordat we de studio ingingen en wilde dat het allemaal goed verliep. Hier komt dan een bepaalde spanning op te staan. Ik had het liedje al eerder op de gitaar gespeeld en wist dat het een mooi nummer kan zijn. Voordat we de studio ingingen had ik mijn ideeën al voor dit nummer en zonder drums en andere instrumenten heb je het al in je hoofd. We hebben dit in Maputo opgenomen en hebben het eigenlijk heel puur opgenomen. Dit nummer gaat over euh… en mijn idee om voor dit album euh.. nou ja toen de relatie eindigde werd het een speciaal album eigenlijk. Het werd puur en staat dicht bij je . En je probeert de relatie nog een keer, al weet je dat het niet goed zal aflopen en met dit nummer en album vat ik alles samen tot een geheel.
Alle vooroordelen zijn soms niet logisch maar wel emotioneel zijn dan toch waar. Het album gaat om weer samen te komen en gerechtigheid te vinden wanneer niet lukt. Het zal altijd weer in dezelfde valkuilen vallen. Het is kansloos al probeer je het wel.”

“De titel van het vorig album iiMini betekent Dagen en het nieuwe album amaXesha betekend Tijd! Het is terug kijkend op de tijd en dat observeren en de betekenis van leven hieraan te geven. Het is alsof je de tijd moet koesteren in de tijd dat je krijgt.”

Win het album!

“Met dit album was vooral wat meer extract en experimenteel te zijn en wat nieuwe muzikale thema’s te ontdekken. Met nieuwe inspiratiebronnen als Frank Ocean, Stromae, Bon Iver en veel andere acts heb ik meer ontdekt. Voorheen zat ik meer in de folk met Nina Simone, Tracy Chapman,  Aneka.”
“Met mijn producer sta ik ook op het podium. Ze kent me goed en daar voel ik me prettig bij. Het opent veel ideeën en het album krijgt meer kleur. Het is mooi dat ze ook mee gaat op tour en weet dat het geheel moet klinken. Ik vond het heerlijk om alleen op pad te gaan eigenlijk en was met de video alleen in Duitsland en daar stond ik dan. Ik ben enorm trots en dacht; kijk mij nou hier staan in mijn eentje aan de andere kant van de wereld! Heerlijk toch??”

Het nieuwe album is dan ook een mooi album met een mooi verhaal. Het album amaXesha is dan ook te winnen bij De Muziekplank.

Stuur een  mail naar info@noordevents.nl en laat weten wat amaxesha betekent.
Vergeet niet het adres erbij te vermelden!

19 september 2023
In dit bericht:
Translate »