De komende dagen speelt de Nigeriaanse band Bombino. Deze band draait om de gitarist Omara Moctar. Zijn Afrikaanse stijl van gitaar spelen wordt gevlochten in een Afrikaans / westerse sound. Het doorbreekt de mainstream popmuziek.
Met een regelmaat van jaren ontpopt er een Afrikaanse act zich tot een waardige act dat in de westerse wereld voet aan land krijgt. Met zijn politieke inslag in de songs is het gezongen in Tamasheq. Dat maakt het allemaal niet even gemakkelijk.
Het is een taal van de Berberstam Toeareg dat een kleine bevolkingsgroep is in de Sahara en Sahel.

Afgelopen maand verscheen het achtste album ‘Sahel’. Een album dat veel moois bevat.

Het is dan ook een lange weg voor Moctar die hij heeft bewandeld. “Het verschil met een eerste album en het nieuwe album Sahel is niet zo ingewikkeld hoor. De eerste albums als Agamgam werd heel simpel opgenomen. Het was zelfs deel buiten dat we het hebben opgenomen en ja dan is Sahel toch een heel ander verhaal. Hier hebben ik allemaal professionals om mij heen en natuurlijk al het apparatuur.”
Het hoort er ook bij want deze man heeft nogal wat stappen gezet. “ha ja ik ben natuurlijk zelf ook gegroeid als muzikant en mag dit veroorloven.”

Sahel

“Over de titel kan ik zeggen dat ik die opdraag aan de mensen van de Sahel. Die daar wonen. Het is een homage aan al de mensen die wonen in dit gebied. Het is dan ook niet speciaal voor mensen uit Niger of Toeareg. Het is voor de hele regio.
Het is de verantwoordelijkheid van artiest die nu over de wereld gaat. Het gaat me vooral om deze regio onder de aandacht te  brengen. Deze regio kent nogal wat verandering tegenwoordig, het gaat niet even goed daar en door dit album Sahel te noemen wil ik hier extra aandacht aan geven en de mensen in de Sahel verbinden. Met het perspectief tot een betere toekomst.”

Met trots waar de man vandaan komt weet hij de herkomst goed te promoten. De taal is lastig om een gesprek mee op gang te helpen maar de uitleg waarmee  de vraag wordt beantwoord is voldoende.

“Het is voor mij ook erg belangrijk hoor. Het is erg belangrijk dat ik als artiest uit die regio dit onder de aandacht breng. Het is mijn verantwoordelijkheid om dit te doen en daarmee hoop ik dat ik een doorbraak kan forceren voor andere mensen uit die regio. Of voor de nieuwe helden die mij als idool zien.“

De taal

“Muziek kan grenzen doorbreken. Juist is het mooi om te zien dat mensen die deze taal niet kunnen verstaan het gaan omarmen. Ik heb gelukkig ook een hele schare fans die de taal wel kunnen verstaan en waarderen. Of waarderen het gevoel van de songs. Met weet dat ik het sentiment van wat ik zing in de gitaar en muziek leg en daarmee kan ik wel communiceren met de mensen die mij niet kunnen verstaan.”

Dan Auerbach

“De doorbraak is voor mij niet direct het album Nomad. Okee het is door Dan Auerbach geproduceerd. Maar voor mij is het album daarvoor, Agadez, de doorbraak. Het werd goed ontvangen waardoor het mij de ruimte gaf om internationaal te kunnen toeren. Het is dan ook de start om het album Nomad te mogen maken waardoor ik na dat album mocht spelen op de grote festivals. Het heeft de deuren geopend naar nieuwe en grotere zalen en zo dat meer mensen mij hebben leren kennen. Mijn albums kopen en mu bij mijn concerten komen.”

Groep Bombino

“Het is dat ik Bombino wordt genoemd maar het gaat mij er vooral om dat de groep Bambino wordt genoemd. Het is een band en de band kent het label van Bambino. Het is voor mij dan ook een band Bombino en niet een individu.”

Sahel songs

“Het album is dan ook een band album en het is voor mij als persoon wel lastig om een persoonlijke tint er aan te geen maar ik denk dat het nummer ‘Ayo Nigla and Mes Amies’ het dichts bij mij staat. Het gaat over de verloren romantiek en liefde. De liefde  voor mijn vrienden en de community.”
Maar alle songs zijn mij erg dierbaar hoor. Het is alsof je zou moeten kiezen wie je meest geliefde kind is. Eigenlijk kan dat niet, ze zijn me allemaal dierbaar. Er zijn oudere songs die ik heb geschreven als jonge muzikant. Deze songs hebben lang op de plank gelegen om te rijpen. Ik merkte dat het nu de tijd was om dit op te nemen en kreeg de juiste invulling om het op plaat te krijgen.
Het zijn dan ook erg sterk en gevoelige songs met een groot inhoud van nostalgie. Over hoe ik naar terug kijk en naar mijn periode dat van de community. Mijn mensen om me heen en mijn vrienden die ik allemaal te weinig zie.”

Sahel is dan ook een mooi album dat je raakt zonder direct te weten waar het over gaat. De muzikale toon in mineur of de opbouw met een hypnotiserende klanken in ‘Alwami’ zijn al mooi. Of het heerlijke gitaar spel van ‘Si Chilan’. Hier hoor je de gitarist waar vele muzikanten alleen maar van kunnen smullen.

Live!

Bombino is deze dagen te zien in

20 okt Zwaneberg te Heist op den Berg
24 okt Doornroosje te Nijmegen
27 okt Vera te Groningen
29 okt Mezz te Breda
11 nov Le Guess Who te Utrecht
13 nov Melkweg te Amsterdam

21 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »