Critici beschouwden hem als een van de best bewaarde geheimen van de Europese indiepop. Maar dat duurde niet te lang. 2012 bleek een bloeiend jaar te zijn voor de in Nederland gevestigde zanger en songwriter Blaudzun toen de magie van zijn muziek begon te werken in Europa en in de Verenigde Staten met de release van Heavy Flowers. Dit derde album neemt een bijzondere positie in binnen het repertoire van Blaudzun daar het zorgde voor zijn definitieve doorbraak.

‘Heavy Flowers’ werd uitgebracht in januari 2012, belandde op de vierde plek van de Nederlandse albumcharts en verbleef in die chart maar liefst 26 weken. Na meerdere awards en tournees door Nederland, Belgie en Duitsland, lonkte ook de US met ondermeer optredens op CMJ en SXSW. In januari 2013 kreeg het album een officiele Amerikaanse release. Het album, met de single ‘Flame On My Head’, werd veelgeprezen in zowel de Benelux als daar daarbuiten:

  • OOR – “Bloedstollend mooi.”
  • Volkskrant – “Bij vlagen monumentale plaat.”
  • De Morgen – “Te goed om te negeren.”
  • NRC – “Een van de meest ambitieuzere platen van Nederlandse bodem. (..) Met een zeldzame emotionele diepgang.”
  • De Standaard – “Onthutsend mooie, overrompelende pop.”

Het album wordt vanwege de tiende verjaardag uitgebracht als een speciale editie tijdens Worldwide Black Friday Record Store Day op 25 november 2022. Deze versie zal een goudkleurige hoes en twee schijven goud- en turquoisegekleurd vinyl bevatten. Naast het originele album bevat de package een schijf met niet eerder (op vinyl) verschenen live-opnames van songs van het album. Het gaat hier om opnames gemaakt op Lowlands 2012, in Paard Den Haag en AB Brussel, bij het VPRO-programma Vrije Geluiden en twee songs uit de bekroonde live tournee in 2019 met Amsterdam Sinfionetta.

Rap na de voorstellingen met het Scapino Ballet in Koninklijk Theater Carré vervolgt Blaudzun de in dit voorjaar begonnen clubtour naar aanleiding van het meest recente en alom bejubelde LONELY CITY EXYT WOUNDS album. De lovende kritieken in de landelijke media werden beloond met zijn tweede #1 notering in de nationale album chart.

Bovenop dit alles staat er voor voorjaar 2023 de nationale theatertour ‘NY-RIO-BERLIN’ waarvan de kaartverkoop inmiddels ook is begonnen. Voor data zie www.blaudzun.com Zanger en componist Blaudzun heeft het afgelopen decennium zeker zijn stempel op de muziek gedrukt. Sinds de release van ‘Seadrift Soundmachine’ in 2010, hebben Blaudzun en zijn zeskoppige band grote indruk gemaakt met liveshows in clubs en festivals door heel Europa. De release van ‘Heavy Flowers’ (2012) behaalde de gouden status in Nederland en werd gevolgd door twee jaar van uitverkochte clubtours in zowel Nederland, België als Duitsland. Blaudzun speelde op festivals in Europa en de VS, zoals; Sziget, CMJ, SXSW, Pinkpop, Rock Werchter en Lowlands. Hij ontving vele awards, waaronder de Dutch Public Broadcasting Award voor ‘Beste Album van het Jaar 2012’, een Edison Award in 2013 voor ‘Beste Mannelijke Artiest’ en een 3FM-Award voor ‘Beste Alternatieve Act’. ‘Heavy Flowers’ werd opgevolgd door succesalbum ‘Promises of No Man’s Land’ (#1 in de Nederlandse albumchart), het ‘Jupiter’ drieluik en onlangs nog het alom fantastisch ontvangen ‘LONELY CITY EXIT WOUNDS’ (zijn tweede #1 notering).

3 november 2022
In dit bericht:
Translate »