Zangeres Blackbird (Merel Koman) gaat 12 december haar albumpresentatie doen in Bitterzoet te Amsterdam. Het is de presentatie van haar tweede album ‘Pink Shades’ dat 17 november te vinden is op de streamingdiensten en in de winkels ligt.

“Ik ben heel erg blij met mijn nieuwe album!”

“Bij mijn debuutplaat meer leunde op de Americana, spaghetti Western dingen, denk ik . Ik zat meer in de roots hoek en nu zoek ik meer de poprock hoek op. Het is minder gebaseerd op de 60’s en 70’s muziek. Al neem ik nog steeds veel analoog op hoor.”

“Ik ben nog steeds fan van vintage gitaren en -amps en dat hoor je ook. Het grote verschil qua sound is dat er steeds meer invloeden van de 90’s in zitten. De tijd dat ik naar de middelbare school ging en mijn muzieksmaak echt heb ontwikkeld. Eerst hoorde je dat vooral in de songwriting maar nu ook in de uitvoering en de opname.”

Nieuw album

“Het debuutalbum is iets bijzonders waar ik heel trots op ben. Het is een mijlpaal, je eerste album, en het was de start van Blackbird. Met het album ‘Pink Shades’ ben ik veel meer verbonden. Ik weet steeds meer hoe en wat ik wil zeggen in de songs.”

“Ik heb ook fantastische co-writers waaronder mijn producer Paul Willemsen (Michelle David en Beans & Fatback). En ik heb songs geschreven met te gekke Nederlandse artiesten waaronder Judy Blank en Stephanie Struijk. Soms hebben co-writers een eigen manier van lyrics schrijven en dan kan ik wel eens denken: mooi, maar het past niet bij me. Dan neem ik het mee naar huis en herschrijf ik totdat het wel bij mij past.”

“‘Stay Or Go’ had ik helemaal niet gepland als openingstrack. Ik kreeg deze terug van de mixer en ik dacht, wooow.. dit is zo vet! Die man is helemaal los gegaan op dat nummer. We hadden zoveel sporen opgenomen en mijn producer en ik dachten dit nummer is echt een mix ding. Het is het enige nummer dat ik helemaal zelf heb geschreven. Al schrijf ik aan alle songs mee. Maar dit is van zo’n klein pianoliedje tot een soort van anthem gegroeid. Ik dacht dit is eigenlijk de stempel op de nieuwe sound!”

Gegroeid als artiest

“Als artiest ben ik enorm gegroeid, ik weet nu meer wat ik wil maken en hoe het moet gaan klinken. Ik durf steeds meer te vertrouwen op mijn eigen visie en heb met dit album ook een veel groter aandeel in het geheel dan bij het debuutalbum. Het is meer mijn project en ik ben meer als co-producer bezig geweest. Ook omdat ik veel met de band live heb gespeeld ben ik bewuster van hoe ik schrijf. Ik weet wat er live mogelijk is en dat we de songs als band kunnen spelen zonder van alles te laten meelopen.”

“Mijn achtergrond is dat ik van veel verschillende muziekstijlen houd. De poprock hoek die ik van de middelbare school ken, daarna heb ik jazz gestudeerd en daarna weer veel soul gezongen. Ik put ook inspiratie uit de folkpop die ik bij mijn ouders veel heb gehoord.” Zo hoor je op het album rock songs als het openingsnummer en ‘Down, Down, Down, Down’ tot cheesy pop ‘Lonely On Lovers Lane’  (“Heeee cheesy?? Pas op he?”) tot een juweeltje aan het eind met ‘Wish Time Could Tell Me Now’.

“Dat liedje is er als allerlaatste bij gekomen. Ik heb het liedje geschreven met Stephanie Struijk. Het is een speciaal liedje. Ook was het fijn dat ze heel goed begreep wat er in mij omging. Het is het enige liedje dat zo BAM! in 3 uur is geschreven. Het is een persoonlijk liedje. De laatste zin van het album wilde ik heel graag dat het ‘Wish Time Could Tell Me Now’ zou zijn. Ik heb nu al zin in album 3 eigenlijk haha. Ik ben benieuwd wat time gaat doen.”

Berlijn

“Het is een heel persoonlijke plaat, Pink Shades gaat over mij: iemand die het leven soms te veel door een roze bril ziet. Als rasoptimist kom je ver en ga je overal voor. En soms kom je dan ook in de problemen en zie je de dingen iets te rooskleurig en ga je je afvragen of het echt zo is. Die serieuze toon zit in elk liedje, maar wilde dat in het laatste nummer toch even extra naar voren laten komen. Een soort van nieuwe kwetsbaarheid.”

“Het album is ingezongen in Berlijn. Al heb ik met de band de basis gelegd in Nederland en de meeste songs opgenomen in Exalto Studios in Haarlem. Toen heb ik een ticket naar Berlijn geboekt om met Wouter Rentema te werken. Met hem heb ik ‘Built and Broken’ ingezongen. Ik had de avond voor de opnames veel te veel biertjes gedronken en dacht: dit wordt niks. Toen heb ik een dag gewacht voordat ik mijn mail opende om de take te luisteren. Maar toen ik het hoorde dacht ik: beter dan dit wordt het niet en was zo enthousiast. Dat bracht zoiets moois voor mij dat ik het album helemaal wilde inzingen in Berlijn. Er hing magie in de lucht en ik dacht dit wil ik!”

De komende tijd gaat Blackbird met haar band op tournee. Haar debuutalbum verscheen enkele dagen voordat Nederland in lockdown ging, maar nu gaat het gelukkig wel meteen gebeuren. Blackbird gaat de Nederlandse podia aandoen, al was ze dit jaar al te zien op Zwarte Cross, Paaspop en Bospop.

De aftrap is dan ook in haar woonplaats Amsterdam op 12 december in de Bitterzoet. Na de feestdagen zal ze vanaf februari te zien zijn in de rest van het land:

10-02-2024     TivoliVredenburg UTRECHT

15-02-2024     Doornroosje NIJMEGEN

16-02-2024     De Oosterpoort GRONINGEN

18-02-2024     Rotown ROTTERDAM

22-02-2024     Victorie ALKMAAR

24-02-2024    PAARD DEN HAAG

01-03-2024     Grenswerk VENLO

02-03-2024    Metropool HENGELO

16 november 2023
In dit bericht:
Translate »