Het eerste officiële live-album van Black Sabbath Live Evil viert dit jaar zijn 40e verjaardag met een nieuwe “Super Deluxe Edition” die nieuw geremixte en geremasterde versies van het veelgeprezen dubbelalbum bevat

LIVE EVIL (40th ANNIVERSARY SUPER DELUXE EDITION) wordt op 2 juni uitgebracht als een set van 4 cd’s, een set van 4 lp’s en digitaal. De collecties bevatten twee versies van het legendarische album: een onlangs geremasterde versie door Andy Pearce en een nieuwe mix gemaakt van de originele analoge multi-tracks door oude bandmedewerker Wyn Davis. De fysieke versies bevatten een geïllustreerd, gebonden boek met nieuwe liner notes en replica’s van het concertboek en de poster van de Mob Rules-tour. De geremasterde versie van “The Mob Rules” is vandaag digitaal beschikbaar.

Een nieuw tijdperk van Black Sabbath begon in 1979 toen zanger Ronnie James Dio zich bij de band (bestaande uit oprichters Tony Iommi, Geezer Butler en Bill Ward) voegde om een ​​nieuwe incarnatie van de iconische heavy metal band te lanceren.

Het nieuw geformeerde kwartet debuteerde in 1980 met Heaven and Hell, dit album haalde de platina status en won de harten van de fans van de originele line-up. Halverwege de tournee van het album vertrok Ward en werd vervangen door Vinny Appice. Toen de tour in 1981 eindigde vertrok de groep naar Los Angeles en nam in record tempo het 10e studioalbum van Sabbath Mob Rules op. Het album werd uitgebracht in november 1981 en haalde de gouden status. Tijdens de tour voor dit album kondigde de band aan om verschillende shows op te nemen voor wat hun eerste officiële concertalbum zou worden.

 

In de uitgebreide liner notes die bij LIVE EVIL (40th ANNIVERSARY SUPER DELUXE EDITION) zitten, schrijft Hugh Gilmour: “The ten-month Mob Rules tour was certainly a very successful one, resurrecting their reputation not only as a band that could fill major venues, but one that could sell plenty of vinyl and cassettes too. Black Sabbath Mk 2 had given their record label two best-selling LPs and were about to present a third.”

Toen Live Evil in 1983 uitkwam, was het dubbelalbum een ​​commerciële hit, maar ook de recensies waren zeer positief. Het album bereikte # 13 in de UK en # 37 in de Billboard Top 200. Een van de goede recensies was van het invloedrijke heavy metal-tijdschrift Kerrang! die het prees als “one of the greatest live albums of all time”.

De opnames lieten de geweldige chemie en de duistere magie horen die deze incarnatie van Black Sabbath kenmerkte door middel van opwindende live versies van recente nummers als ‘Neon Knights’, ‘The Sign Of The Southern Cross’, ‘Voodoo’ en ‘Children Of The Sea’. Het album eerde ook de originele line-up van de band met door Dio gezongen versies van Sabbath-klassiekers als ‘Paranoid’, ‘War Pigs’, ‘Iron Man’ en ‘NIB’.

Helaas viel de line-up uit elkaar nog voordat het album werd uitgebracht. Iommi en Butler gingen verder als Black Sabbath, terwijl Dio en Appice vertrokken om Dio’s solodebuut Holy Diver op te nemen. Toch was het niet het laatste hoofdstuk voor de band.

Het verhaal ging meer dan tien jaar later verder toen Dio en Appice zich weer bij Iommi en Butler voegden om Dehumanizer uit 1992 op te nemen. Ze gingen daarna weer hun eigen weg, maar kwamen in 2006 nog een keer bij elkaar – onder de naam Heaven and Hell – om drie nieuwe nummers op te nemen. Na een enorm succesvolle wereldtournee bracht het kwartet The Devil You Know uit,  wat hun laatste studioalbum zou worden. The Devil You Know kwam op nummer 8 in de Billboard Top 200 terecht. Kort na het debuut van het album werd bij Dio kanker geconstateerd, de ziekte die leidde tot zijn overlijden in 2010.

LIVE EVIL (“40th ANNIVERSARY SUPER DELUXE EDITION”)

CD Track List

 

 1. “E5150”
 2. “Neon Knights”
 3. “N.I.B.”
 4. “Children of the Sea”
 5. “Voodoo”
 6. “Black Sabbath”
 7. “War Pigs”
 8. “Iron Man”

 

 1. “The Mob Rules”
 2. “Heaven and Hell”
 3. “The Sign of the Southern Cross”
 4. “Heaven and Hell” (Reprise)
 5. “Paranoid”
 6. “Children of the Grave”
 7. “Fluff”

 

40th Anniversary Remaster (CDs 1-2)

40th Anniversary New Mix (CDs 3-4)

12 april 2023
In dit bericht:
Translate »