Persbericht, woensdag 1 juni 2022

De Belgische ambient popartieste Tristan kondigt haar debuutalbum Wellif aan welke in oktober via PIAS zal verschijnen. Vandaag brengt Tristan haar eerste single Isuk uit.

Tristan is het alter ego van Isolde Van den Bulcke, één van België’s meest veelbelovende leftfield artiesten. Ze studeerde jazz vocals aan het Conservatorium van Gent en de Universiteit van Tilburg en schrijft en produceert haar eigen muziek.

Isuk ontvouwt zich als een weelderige, verleidelijke compositie, deels geïnspireerd door de zalvende klanken van de Braziliaanse bossa-maestro João Gilberto. De zijdezachte atmosfeer van de muziek staat echter in schril contrast met de uitdagende tekst, waarin gesproken wordt over generaties-overschrijdende vrouwelijke trots, groei, en heling. Over de hele wereld is het vrouw zijn nog altijd een strijdperk. Zelfs in de 21e eeuw ziet elke moeder en elke dochter zich constant geconfronteerd met een moeizaam gevecht voor gelijkheid. Isuk is een ode aan zowel de vastberadenheid als de zogezegde ‘soft power’ eigen aan het vrouwelijk geslacht.

In de bijhorende videoclip (geregisseerd door Tristan zelf met 3D-animatie door Nikol Mlinova) zie je Tristan als een Aphrodite-achtige godheid, melkwitte huid en gouden haren, terwijl het bloed tussen haar benen zich tot een vloeiende rivier vormt die vruchtbaarheid en leven schept. Menstruatie is een hardnekkig taboe, universeel opgevat als een zegen en een vloek. Tristan gebruikt het expliciete beeld om onze perceptie van schoonheid en seksualiteit, de male gaze, en vrouwelijke empowerment in vraag te stellen. Bekijk de video onderaan dit bericht.

De ambient landschappen van haar betoverende debuut-EP Illusje (2018) werden door de pers unaniem lovend ontvangen. Met het genre-overstijgende Delidomia (2019) werd ze opgemerkt door verschillende internationale tastemakers waaronder Worldwide FM en Robert Elms op BBC Radio London. Ook Tristan’s live-shows gingen niet onopgemerkt voorbij met onder andere sold-out shows in haar thuisbasis Gent. Ze trok ook de aandacht van Tamino, die haar uitnodigde om de support te verzorgen tijdens zijn tour doorheen Frankrijk, België en Nederland.

Deze maand speelt Tristan in het voorprogramma van Tom Barman’s formatie Taxiwars:

  • 07-06, De Roma, Borgerhout (BE)
  • 09-06, Depot, Leuven (BE)
  • 12-06, De Helling, Utrecht (NL)
  • 21-06, Wilde Westen, Kortrijk (BE)
  • 22-06, De Casino, Sint-Niklaas (BE)
  • 23-06, Mezz, Breda (NL)
1 juni 2022
In dit bericht:
Translate »