Op 16 februari 2024 brengt de Belgisch-Rwandees artiest Porcelain id diens debuutalbum BIBI:1 uit via Unday Records. BIBI:1 is samen met producer en partner in crime Youniss Ahamad tot stand gekomen. De single Adam Coming Home is nu uit.

Porcelain id is het pseudoniem waaronder Hubert Tuyishime sinds 2020 eigenzinnige songs op de wereld loslaat, en wordt gezien als één van de opkomende Belgische talenten. Toen Tuyishime nog maar 9 jaar oud vanuit Rwanda naar België kwam, sloeg de muziekmicrobe toe waar hen als kind werd opgenomen voor een nieraandoening en muziektherapie volgde. Geïnspireerd door artiesten zoals Dan Bejar (Destroyer), The National of Bon Iver brengt Porcelain id een blend van klassieke pop en elektronische lo-fi. Met creatieve melancholie en poëtische teksten als gedeelde noemer.

BIBI:1 is geïnspireerd op diens verhuizing van het stille Kempen naar Antwerpen. Een verhaal over vreemdeling zijn in een stad die je zo lang hebt geromantiseerd, de afwijzing die gepaard gaat met die integratie en de valse nostalgie waarmee je later op alles terugblikt. Op het eerste gehoor lijkt het album als een afscheid van het autobiografische en lo-fi singer-songwriter muziek op de eerder verschenen EP’s Mango (2021) en Reprise (2022). Maar voor Porcelain id voelt het als een organische evolutie. Eentje richting meer abstractie, experiment en elektronica, maar nooit afstandelijk en nog altijd voortbouwend op de kern van Porcelain id. De duduk, een Armeens volksinstrument, komt ook voor op het hele album en fungeert als cruciaal ondersteunend geluid. Deze nieuwe sound is het gevolg van een intense samenwerking met producer Youniss Ahamad, die zich ondanks hun verschillende muzikale achtergronden meteen uitgedaagd voelde na Porcelain id’s pitch: “Ik wil iets maken dat zich situeert tussen Nick Cave and the Bad Seeds en Yeezus van Kanye West.“ 

Over de single Adam Coming Home zegt Tuyishime het volgende: “Ik herinner me de dagen die we samen doorbrachten, in dat kleine studentenkot van mijn vriendin toen de lente overging in de zomer terwijl ze zwanger was. Het was een tijd vol uitdagingen toen we ons moesten aanpassen aan dit nieuwe hoofdstuk van ons leven, terwijl ik koortsachtig probeerde vast te houden aan het bitterzoete einde van het vorige. Ik was net afgestudeerd aan de kunstschool. Het was een delicaat evenwicht tussen huiselijkheid en tederheid, tegen een achtergrond van absolute angst en ongerustheid, en schetste een beeld van een tijd waarin ik zowel het beste als het slechtste van mezelf was”. Bekijk de video hieronder. Eerder verscheen al de eerste single Man Down!.

Livedata:
17-20 januari – Eurosonic Noorderslag, Groningen
25 maart – Merleyn, Nijmegen
26 maart – Zonzij (Tolhuistuin), Amsterdam
28 maart – TivoliVredenburg, Utrecht
18-20 april – Motel Mozaique, Rotterdam

19 november 2023
In dit bericht:
Translate »