De afgelopen maanden was het druk voor de Engelse band Bdrmm. Het album is inmiddels uit en de festivals zijn achter de rug. De balans wordt opgemaakt en de band is klaar voor de start van de nieuwe tour. Hierbij doen ze in november Nederland aan en is men verzekerd van een volle bovenzaal in Paradiso.

We spraken bassist Jordan Smith die al klaar zit met een Sonic Youth shirt aan. “Yesss man my favorite! Hahaha”

Verschil tussen het debuut en dit album

“We waren een beetje onwennig met het eerste album,  eerlijk gezegd. Het is ook logisch want het was voor ons allen de eerste keer en we waren nog nooit eerder in een studio geweest.” “We waren meer in de ban van Jesus and the Mary Chain en Slowdive en we hebben toen vanuit een idee van de gewenste sound van toen opgenomen.”

“Met dit album is het verschil dat het een samensmelting is van euh…. Ja, eigenlijk luisteren we naar veel verschillende muziek met meer electronic en bass stuff. We willen meer een album dat dichter bij onze smaak van muziek lag. Het is een beetje triphop en electronic. Maar we hebben ook een sausje aangehouden van de sound van het eerste album Bdrmm.”

“Het is wel een dingetje geweest om over de sound na te denken. Je kunt fans verliezen maar ook aan je binden. Het is zo mooi om de reacties van de mensen te zien en wat ze van het album vinden. We hebben wel getwijfeld hoor maar mensen pakken het goed op en vinden het mooi dat we dit iets anders aangepakt hebben en dat is mooi.”

“Het is het beste van Ryan wat hij heeft opgenomen. De verandering en groei in de teksten is terug te horen. Ryan had voor het eerste album songs in de basis en toen we de studio in gingen hebben we het samen kunnen uitwerken. Met dit tweede album hebben we meer in de oefenruimte aan een pre productie kunnen werken. Ik denk dat euh Ryan schrijft wel de songs en dat we dit nu samen ontwikkelen. Het is meer iets van samen en Ryan maakte hij meer een constante factor in het schrijven van de songs. Daar waar hij bij het eerste album nog zoekende was, valt het nu beter op zijn plek.”

Leren en produceren

“Tijdens de opnamen van het tweede album kregen we meer invloed op de productie en kregen we grip op wat we hiermee konden doen. Hierdoor kregen we ideeën waar we bij de eerste album geen idee van hadden dat het mogelijk was. Het is zeker een leerproces van het opnemen van een album en hoe we eigenlijk willen werken in de studio.”

“Het openingsnummer ‘Alps’ is voor ons unaniem een van de favoriete songs. We waren allen erg blij hoe dit uiteindelijk tot stand kwam.  We waren in Zwitserland waar het idee ontstond en we zijn erg blij met het eindresultaat. Het betekent veel voor ons en het kwam erg snel uit de pen.”
Het was altijd helder dat we dit op het album wilden hebben. Het is heel wat anders dan ‘A Final Moment’. We speelden dat nummer al ruim een jaar voordat we dit opnamen. Het was eerder een gitaarsong. We waren meer into bands als Duster. Toen we dit speelden hebben we er steeds meer synths in verweven. Een soort Odyssee het ging maar door en we werden gedreven door de drums van Aphex Twins en Walter Canada en daarmee komen er al meer elektronica in het nummer. “
“Het werkt inderdaad dat het goed past als eind song waarmee je gemakkelijk weer start met ‘Alps”.

Mogwai

We kregen de kans om voor Mogwai te spelen. Eigenlijk kwamen we Stuart ( Mogwai zanger)  tegen. Hij runt een platenwinkel en we hebben met hem een avondje gedronken en ideeën uitgewisseld. Uiteindelijk konden we voor deze band spelen. We zouden het album op Sonic Cathedral uitbrengen, net als het eerste album. Maar dit verliep stroef en Stuart bood ons wederom een contract aan om te tekenen. Dit hebben we uiteindelijk gedaan. Dat is dan heerlijk dat we men hen op tour konden en veel van hen konden leren. Zij dragen onze muziek nu dan ook mee.
Er is een verschil tussen de tijd voor of na Mogwai. Alles is in de basis veranderd en dat maakt het allemaal ook mooi. Ze hebben ons het vertrouwen gegeven en op ons handen te leren zitten. De bookings komen nu. We gaan 3 weken in Europa op tour en daarna in de UK en de tickets gaan goed. Dus ja het is heerlijk om het zo te mogen doen.”

“Wanneer we met het tweede album klaar waren en met producer Alex na kletsen vonden we het heerlijk om de songs door te nemen. De invloed van Radiohead is natuurlijk ook aanwezig. Ze komen ook uit Hull en daar zijn we ook trots op !”

I Don’t Know!

“De hoes is een schilderij dat ik in de zomer heb gemaakt. We begonnen in de zomer en ik heb het later in het tuinhuisje afgemaakt. Het is alsof het past bij de muziek solide en strak. De titel I Don’t Know is een inside joke van de band eigenlijk hahaha.
er is een Brits comedy duo Vic Reeves and Bob Mortimer en die doen een sketch over Alistair the Estate Agent. Het werd een soort oneliner voor de band. Hierdoor ontstond het idee om dit als titel van het album te gebruiken. Hahaha”

“Met het idee Bdrmm als bandnaam en de titel van een album  I don’t Know maakt het allemaal best grappig ja. dat past wel in de sfeer van het filmpje! Haha”

De band Bdrmm levert niet alleen een heerlijk album. Het is een stapje naar de grotere podia en nu zal men nog te zien zijn  in de kleine zalen waaronder 4 november in de bovenzaal van Paradiso en 6 nov Merleijn in Nijmegen.

17-10 – Cactus – Brugge

19-10 – Trix – Antwerpen

20-10 – Left Of The Dial Festival – Rotterdam

21-10 – Left Of The Dial Festival – Rotterdam

04-11 – Paradiso – Amsterdam

05-11 – Merleyn – Nijmegen

De show is volledig uitverkocht en de gelukkige kaarthouders zullen aanwezig zijn van de latere Bdrmm stories…

11 september 2023
In dit bericht:
Translate »