Amsterdam, woensdag 2 november 2022

Nadat de Amerikaanse band Gently Tender de zaal al aardig had opgewarmd was het om half negen tijd voor de hoofdact van vanavond, de oorspronkelijk uit Seattle afkomstige Band Of Horses. Onder aanvoering van frontman Ben Bridwell komt de band op en na een eerste begroeting is de vraag of de zaal zin heeft in “some old stuff”……. daarop worden we de eerste akkoorden van ‘The Great Salt Lake’ gespeeld en is het enthousiasme in de zaal voelbaar. Na de opener zoekt Bridwell het contact want het is ruim vijf jaar geleden dat de band hier stond. “This Is The One” horen we hem zeggen als hij met gespreide armen de zaal als het ware omarmt; Paradiso heeft een warm plekje in het hart van de band en als toetsenist/gitarist Ryan Monroe grapt dat ze wel de “houseband” willen zijn kan het publiek niets anders doen dan dat te geloven.

De band heeft er zin in

Dat de band er vanavond zin in heeft wordt al snel duidelijk, evenals het feit dat de setlist niet zal overlopen van ballads. Met nummers als ‘Ghost’, ‘Laredo’ en het van het laatste album afkomstige ‘Lights’ trappen de heren stevig het gaspedaal in en het publiek heeft bij ‘Marry Song’ een moment van rust. Bridwell grapt over een club in Amsterdam waar hij geweigerd werd vanwege zijn tattoos en je kunt merken dat hij en de rest van de band er zin in heeft. Als hij voor de 2e of 3e keer verteld dat ze dit jaar toch ook weer een geweldig plaat uitgebracht hebben verstopt Monroe uit schaamte zich achter zijn piano.

Cease To Begin zorgt voor het zwaartepunt

Ondanks wat wijzigingen in de personele bezetting in 2017 heeft de band niets, maar dan ook niets aan kracht ingeboet. Met een ongekende energie speelt de band ‘Dilly’, ‘Hag’, ‘Crutch’ en zelfs de cover ‘Neon Moon’ vol overgave. De band blijft de dynamiek en de eerder genoemde energie vasthouden met ‘NW Apt.’ En ‘Islands On The Coast’ en gaandeweg wordt steeds duidelijker dat we vanavond geen akoestische versies of momenten van rust hoeven te verwachten. En je merkt dat dit ook de connectie met het publiek versterkt en je voelt de wisselwerking. Als Bridwell aangeeft dat ze nog één nummer spelen en dan één keer terug zullen komen weet de zaal dat waarschijnlijk ‘The Funeral’ niet zal ontbreken. En de zaal krijgt gelijk. Met dit prachtige nummer wordt de set afgesloten en als “encore” speelt de band ‘The General Specific’, niet toevallig ook een nummer van het Cease To Begin album, dat het zwaartepunt van de avond bepaald. Na een laatste groet neemt de band afscheid van het publiek dat een Band of Horses in topvorm heeft gezien.

6 november 2022
In dit bericht:
Translate »