Art Feynman – het alter ego van beeldend kunstenaar en producer Luke Temple – kondigt zijn nieuwe album aan, Be Good The Crazy Boys, dat op 10 november uitkomt op Western Vinyl, en presenteert de eerste single “All I Can Do“. Tot nu toe was Art Feynman strikt een solo-act, een manier voor Temple om verrassende sonische landschappen te verkennen zonder de last van identiteit. Licht verwrongen versies van Kosmische musik, worldbeat en art-pop zijn verspreid over de Art Feynman-discografie te vinden, maar met Be Good The Crazy Boys dompelt Temple zich volledig onder in poelen van collectieve waanzin.

 

Eerste single “All I Can Do” wervelt in glinsterende synth, met percussie en gitaar die een groovy bed creëren voor de zang. “Het gaat een beetje om het butterfly effect dat we op ons eigen leven hebben“, legt Temple uit. “Wat in het verleden of het heden een vergissing lijkt, kan de basis vormen voor een soort succes in de toekomst. We worden door het leven bewogen door veel meer dan we ons bewust van zijn en meestal alleen door de fout te maken en de consequentie te lijden kan het onbewuste bewust worden. Daarom is achteraf altijd 20/20.

Na twee decennia in NYC te hebben gewoond, verhuisde Luke Temple voor zes jaar naar een landelijk deel van Noord-Californië, waar de eerste twee Art Feynman-platen werden gemaakt. Het diende als een noodzakelijke decompressie. Vanwege een aantal onverwachte veranderingen in z’n leven, verhuisde Temple naar Los Angeles, wat een vlaag van schrijven veroorzaakte en hij wilde de nieuwe muziek live spelen. Temple boekte een residency bij het Permanent Records Roadhouse, wat beter ging dan verwacht en heel duidelijk maakte dat de muziek opgenomen moest worden.

In tegenstelling tot de eerste twee albums van Art Feynman, werd ‘Be Good The Crazy Boys’ live in de studio opgenomen met een volledige band. Het resultaat vangt de geest van rusteloze angst op en herinnert aan het meest hectische werk van Talking Heads, of Oingo Boingo op hun donkerst. “Sonisch werd ik geïnspireerd door platen die werden opgenomen in wijlen Compass Point Studios op de Bahama’s, zoals ‘Private Life’ van Grace Jones, Mambo Nassau van Lizzy Mercier Descloux en Remain in Light van Talking Heads.” ‘Be Good The Crazy Boys’ blijft stevig geworteld in moderne zorgen, met liedjes over het vrezen van het einde van de wereld en worstelen met FOMO – verhalen die herkenbaar zouden zijn als ze niet zo volkomen losgeslagen zouden klinken.

Met ‘Be Good The Crazy Boys’ bewijst Art Feynman meer te zijn dan alleen een personage. Hij vertegenwoordigt het deel van het moderne, collectieve bewustzijn dat worstelt om het evenwicht te bewaren in een giftige, chaotische wereld. In minder bekwame handen zou dat concept kunnen resulteren in een zeer sombere luisterervaring. Gelukkig krijg je zin om te dansen als Art Feynman de chaos van de moderne tijd in handen krijgt.

Voor mij“, legt Temple uit, “was er veel energie die moest worden vrijgegeven als gevolg van zes jaar in afzondering leven. Het lijkt ook te spreken tot een algemene angst die we allemaal hebben, maar het wordt op een louterende manier uitgedrukt.” Het is deze erkenning van algemene angst die Feynman scheidt van de andere fictieve persona’s die de laatste tijd in de muziekwereld opduiken. Feynman klinkt in deze nummers niet zachtaardig, zelfverzekerd of zelfs maar heartbroken; het klinkt alsof hij op het punt staat een paniekaanval te krijgen.

26 juni 2023
In dit bericht:
Translate »