“Het is de eerste show van de tour en het is een warm welkom,” verteld de Ragnar Olafsson. De prachtige Stevenskerk in Nijmegen is omgetoverd tot een concertzaal dat helemaal vol loopt.

“We hebben de setlijst gewijzigd. De gelegenheid geeft om oude songs hier te spelen en dat gaan we samensmelten tot een geheel.” Het gehele interview met de zanger/ toetsenist van Arstidir is hier te lezen.

Live in de kerk

In een prachtige omgeving waarbij het podium midden in de kerk staat, zien we de heren opkomen. In de diepte zien we het altaar op de achtergrond door het podium heen. De IJslandse band heeft inmiddels een grote fanbase. Door de crowdfunding vraagt de band de fans om te participeren in het album. Het maakt dat de verbinding tussen fans en band klein is. Hierdoor is de band laagdrempelig te benaderen en krijgen de bezoekers de mogelijkheid om na de show met de heren in de zaal nog even na te genieten.

Nieuw album Blik

Na genieten van een avond vol mooie songs van het nieuwe album BLIK. Een album dat een mix van IJslandse folk, klassiek en pop verenigd. Het concert begint met de fans-favoriet ‘Himinhvel’  van het album Hvel (uitspraak KEL). De songs wisselen zich af van IJslands- en Engelstalige teksten. Toch klinkt het allemaal tot een geheel en is het niet storend om dit af te wisselen.
Met de gasten op viool en cello weet de band een intieme sfeer te creëren. Het nieuwe album kent meer beats en wordt hier vanuit een beatbox ingezet.  De eerste 5 songs van het album horen we in het eerste deel van de show en het tweede deel is meer een mix van oud en nieuwe songs in een variërende volgorde.

Overtuigend

Naast de prachtige zangpartijen die de heren live ook waarmaken, gaat het swingen in de zaal met het krachtige ‘The Wave’ en het heerlijke popliedje ‘Bringing Back The Feel’. De overtuiging in ‘Sanity’ is live strak weggezet  en ‘Figure’  krijgt met de live strijkers een nog betere belevenis.
Met de strijkers maakt het plaatje van de band compleet.
Het plezier dat deze heren op het podium hebben, laten ze zien. De eerste songs waren extra geconcentreerd en logisch, omdat het de eerste show van deze tour is. Al snel komt men los en weet men het  publiek te vinden met conversaties en mimiek waardoor de afstand kleiner wordt.

Met de diversiteit in de songs is het voor alle leeftijden toegankelijk waardoor je dan ook alle leeftijden in de zaal ziet. Zeker de moeite waard om deze band live te zien!!!

Arstidir is nog in Nederland en speelt vanavond in Paradiso Noord (Tolhuis) in Amsterdam en morgen in Bergen op Zoom Gebouw T en net over de grens in Altenberg te Oberhausen

 

11 november 2023
In dit bericht:
Translate »