Bob uit Zuid, die naam maakte met singles als Karpervissen en Leren Jas, is terug. Zijn nieuwe album luistert naar de profetische naam Heilig en de eerste single die verschijnt is Applaus.

Op Applaus presenteert de rapper zich als de groter en groter wordende messias die steeds meer uit zijn jasje groeit, met teksten over proteïnediëten, paparazzi, keiharde pezen en frozen yoghurt. De grens tussen goudeerlijke hart-op-de-tong en absurdisme en satire vervaagt en de luisteraar wordt een universum ingetrokken waar herder Bob de kudde leidt – stel vooral niet te veel vragen.

Aan bravado dus geen gebrek bij Bob uit Zuid, die als rapper een unieke positie inneemt op indielabel Excelsior Recordings, maar net als op zijn gelijknamige debuutalbum lost hij de verwachtingen moeiteloos in. Bij de totstandkoming van Heilig kreeg hij hulp van zijn kompanen De Stier uit Oost en Prins Claus, naar eigen zeggen zijn ’trouwe dienaars in het goede’.

Het symboliseert perfect de paradoxale aard van het kunstenaarsschap van Bob uit Zuid; de grens tussen goudeerlijke hart-op-de-tong en absurdisme en satire vervaagt en de luisteraar wordt een universum ingetrokken waar herder Bob de kudde leidt – stel vooral niet te veel vragen.

 

Met invloeden die uiteenlopen van de Beastie Boys tot The Black Keys en Osdorp Posse is Bob uit Zuid een vreemde eend in de bijt in de hedendaagse Nederlandse hiphopscene. Maar het is precies die eigenzinnigheid waarmee hij zich in relatief korte tijd een cultstatus heeft verworven. Gewapend met een liveband voorzien van fuzzgitaren en orgels toont hij zich ook op dit nieuwe album een meester van zijn vak en trakteert hij zijn discipelen op teksten over palissander tafels, Michel Houellebecq en een erfenis.

Heilig verschijnt op vrijdag 1 maart.

9 januari 2024
In dit bericht:
Translate »