Persbericht, dinsdag 29 maart 2022

Angel Olsen kondigt haar nieuwe album, Big Time, aan op 3 juni op Jagjaguwar en presenteert haar eerste single/video, “All The Good Times”. ‘Big Time’ werd gesmeed in een whiplash; de zeldzame, vruchtbare momenten waarop zowel vers verdriet als nieuwe liefde optreden, wanneer rouw en treurnis elkaar versterken, compliceren en verklaren.Verlies is al lang een onderwerp van Olsens liedjes, maar weinigen kunnen elegieën schrijven met de roekeloze energie als zij. Als dat barsten-uit-de-naden, bergafwaarts rennen onhandelbaar is geworden voor haar werk, bewijst ‘Big Time’ dat Olsen nu schrijft vanuit een meer gewortelde plaats van helderheid. Ze werkt met een elastische beheersing van haar stem, zowel sonisch als artistiek. Dit zijn liedjes die niet alleen gaan over transformationele rouw, maar over het vinden van vrijheid en vreugde in de ontberingen die zich voordoen.

Big Time is een album over de expansieve kracht van nieuwe liefde, geschreven in de tijd dat Olsen als queer uit de kast kwam en haar eerste ervaring had met queer liefde en liefdesverdriet. Maar deze helderheid en dit optimisme wordt getemperd door een diep en gelaagd gevoel van verlies. Tijdens Olsens proces van het verwerken van haar vreemdheid en het confronteren van de trauma’s die haar ervan weerhielden zichzelf volledig te accepteren, vond ze dat het tijd was om haar ouders in te lichten, een hindernis die ze al een tijdje had vermeden. “Sommige ervaringen geven je het gevoel alsof je vijf jaar oud bent, hoe wijs of volwassen je ook denkt te zijn”, schrijft ze over die tijd. Na dat betraande maar verlossende gesprek vierde ze met haar partner, hun vrienden, oesters en wijn. “Eindelijk, op de rijpe leeftijd van 34, was ik vrij om mezelf te zijn.” Drie dagen later stierf haar vader; zijn begrafenis werd voor Olsen de gelegenheid om haar partner aan haar familie voor te stellen. Slechts twee weken later kreeg Olsen het telefoontje dat haar moeder op de eerste hulp lag. Hospice kwam kort daarna en een tweede begrafenis volgde snel op de eerste. Nog een reis terug naar St. Louis, nog een verdriet om onder ogen te zien, nog een verdieping en intensivering van deze nog nieuwe liefde. Drie weken na de begrafenis van haar moeder zat ze in de studio om dit ongelooflijk wijze en tedere nieuwe album Big Time op te nemen.

“I can’t say that I’m sorry / when I don’t feel so wrong anymore,” begint de plaat, haar stem zachter en opener dan ooit, alsof ze zingt door een moeilijk gewonnen glimlach. “All the Good Times”, een twangy knaller met knipoogjes naar JJ Cale, begint het album op een triomfantelijke en heldere toon. De video van het nummer, met in de hoofdrol Olsen en haar partner, werd geregisseerd door Kimberly Stuckwisch, die vorig jaar meewerkte aan de video “Like I Used To”. Stuckwisch merkt op: “Het verhaal van Angel is een geschenk. Het stelde me in staat om de universele thema’s liefde, verlies en vooral wat ons ervan weerhoudt ons ware zelf te realiseren visueel te verkennen.” Zie het resultaat hieronder.

Speelse stukjes Tammy Wynette en Kitty Wells verschijnen op Big Time, net als de complexe orkestraties van haar genre-buigende plaat uit 2019, All Mirrors. Terwijl die plaat vol dramatische verschuivingen en wendingen zat, komen hier de verrassingen in hun eenvoud: een langzame deining van strijkers, instrumentatie die cirkelt als een storm, of sprankelende hoorns in een lichtovergoten break-up ballad, en er is nauwelijks een synth. in zicht. Big Time werd opgenomen en gemixt met co-producer Jonathan Wilson in zijn Fivestar Studios in Topanga, Californië. Drew Erickson speelde piano, orgel en verzorgde strijkersarrangementen, en Olsens oude bandlid, Emily Elhaj, speelde de bas.

Later deze zomer begint Olsen aan The Wild Hearts-tour samen met Sharon Van Etten, Julien Baker en Spencer. Bovendien heeft ze vandaag een Europese herfsttour aangekondigd, kaarten voor de show in Paradiso op zondag 16 oktober, gaan aanstaande vrijdag in de verkoop.

Vanaf nu is de pre-order geopend, waarbij elke CD en/of LP van Big Time die besteld wordt via Angel’s website en Jagjaguwar’s website, een extra toeslag bevat om de CO2-uitstoot van ieder exemplaar te compenseren. Dit is in samenwerking met Terra Lumina Consulting, die emissies en kosten berekend om een CO2-negatief product te bereiken voor gebruik van “van wieg tot graf” van elk fysiek stuk: van het delven van materialen tot het persen en verzenden tot de elektriciteit die wordt verbruikt door uw stereo thuis, tot verwijdering aan het einde van de levensduur. Het zijn immers grote tijden voor ons allemaal.

30 maart 2022
In dit bericht:
Translate »