Het is de Australische band King Gizzard & The Lizard Wizard die inmiddels het succes naar zich toe weet te trekken. Ambrose Kenny-Smith en Cook Craig kennen naast deze band een side project wat ze als uitlaatklep gebruiken…The Murlocs.

Multi-instrumentalist Ambrose Kenny-Smith kon niet wachten om zijn enthousiast verhaal over het nieuwe album Calm Ya Farm te mogen doen. Wanneer Ambrose in de stad vaststaat neemt hij  midden in de nacht, de telefoon op.

“Hi! Ik sta hier in de auto en ben onderweg naar de repetities voor King Gizzard. We gaan in augustus naar Europa en de rest komt dan eind augustus september. We hebben er erg veel zin in! Hopelijk is het dan wel zonnig!

Exile on Mainstreet

“Het album klinkt even wat anders, ja. Ik luisterde veel naar rockalbums en dan heeft het album wat beïnvloed denk ik. Het is wat anders dan wat we eerst deden en ik heb denk ik de jaren 70 songs van de Rolling Stones omarmd. Het album Exile on Mainstreet heeft wel invloed gehad. Maar ook the Birds en de singer-songwriter Jim Ford. Dit is een album met hart en soul en kicks met goede herinneringen. Eerder simpel eigenlijk en het is mooi om simpele songs te maken, als je maar goed zijn.”
“Het is meer authentiek en ik heb hier geen amps gebruikt voor de mondharmonica sound. Ik speel  meer de Chicago  blues sound, maar dit was even een struggle. Het is ook meer opener en andere effects of eigenlijk hebben we minder effect op de instrumenten gebruikt. Het is een meer de sound waar we al een poos naar zochten.”
“We waren in die tijd op zoek naar nieuwe ideeën en dat kost tijd. Ik denk dat dit wel de sound voor de toekomst van The Murlocs zal zijn. I like it! het zal allemaal wel even gaan duren voor het volgende proces maar hiermee kunnen we op pad.”

Van solo moment tot een band

“In het gehele proces was het voornamelijk dat ik met mijn gitaar aan het spelen was. Samen met de band gingen we de studio in om de songs op te nemen. Nu de bandleden wat gewisseld zijn merk ik dat we het proces meer als band doen. Ik schrijf de lyrics en samen weet de band de muziek te maken. Eric ontpopt zich als een goede songwriter trouwens. We hebben allemaal songs geschreven waardoor het meer een band album is en daar ben ik erg trots op! Er zit progressie in de band hahaha.”

The cover

“De titel Calm Ya Farm is eigenlijk een country ding. Het is eigenlijk een term wat we veelal gebruiken wanneer er een stressvolle situatie ontstaat. Dat roepen we (met zuid Amerikaans accent) Calm Ya Farm man! En dan dacht ik het is wel een grappige quote dat ik het op mijn been heb laten tatoeëren. Dat is dan ook de hoes geworden! Ik was zo lang op tour met Gizzard en toen de opname hadden dacht ik laat het op mijn been tatoeëren. Het idee met de vissenbak vond ik net zo n vies idee en heb een foto gemaakt op een goor toilet en dat is de hoes geworden hahaha.”

Verschil van King Gizzard en the Murlocs

“Met King Gizzard werkt het anders. Wanneer we de studio in gaan is er altijd een soort van een idee waar we naar toe werken. Het is meer vanuit een concept doordacht. Met the Murlocs is het een vrijheid om te doen wat me binnen schiet. Het is meer gebaseerd op emotie. Beide bands geeft me de ruimte om mijn expressie te uiten. En die wisseling heb ik denk ook nodig. Het is een verschillende vorm van energie en beide geeft me juist die energie om te schrijven.”
“Het is met the Murlocs wat lichter van aard dan bij de solide vorm van King Gizzard. We willen gewoon wat maken wat we willen doen en dat is meer bij King Gizzard en kan soms wat frustraties voor mij opbrengen. Dan is dit lekker om te doen. Hierdoor hebben we ook geen druk om te moeten presteren. Het is mooi dat we dit kunnen doen en albums te maken.”

‘Ik hou er van om face to face muziek te maken en live te spelen en niet in mijn keuken te staan spelen. Het gaat om initiatief als of met stoelen loopt te gooien en dat op te nemen hahaha.”
“Ik denk dat onze live set sterker is en nu meer energie geeft omdat we los kunnen gaan. We voelen dat de songs meer live potentie kent en meer als rock and roll de songs op het publiek te kunnen afvuren. Met Colm Ya Farm hebben we songs die goed live gaan. Nu we live spelen krijgt het een injectie van thrills en excitements. We hebben 3 albums en we hebben nog geen songs van Calm Ya Farm in Europa gespeeld. Dat maakt het ook extra spannend.”

 

Live

“Het is best ingewikkeld om de tours te combineren maar wanneer we starten in augustus en Lowlands met King Gizzard spelen, gaan we direct door met The Murlocs shows. Daarna gaan we direct weer touren met Gizzard en duiken we de studio weer in. We branden ons zelf op en herrijzen uit het as wanneer we in de studio zijn. Hahaha”

Ja de albums van King Gizzard komen en gaan en het nieuwe album is zo goed als klaar. Het is een never ending thing. Je went eraan. Ik heb nog wel wat willen schrijven in het afgelopen jaar maar ik ben volledig alles aan het inzingen hahah. Het is alsof ik in een escape room zit. Al voel ik me er goed bij hoor..”
Ambrose Kenny- Smith  is met King Gizzard is te zien op zaterdag 19 aug  Lowlands Bravo stage 21.30 – 22.30 uur
En met the Murlocs
7 september Burgerweeshuis te Deventer
8 september Misty Fields te Asten
9 september Tolhuistuin te Amsterdam

 

8 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »