Op 4 november verschijnt het tweede studioalbum getiteld Leads To Love van Alexandra Alden en verschijnt in eigen beheer. Bijna elk nummer op Leads To Love werd in een ander land of op een andere plek geschreven. De nieuwe single Not For Me To Say is nu uit.

Alexandra Alden komt van het eiland Malta en maakt alternatieve indie-folk. Ze heeft in drie verschillende landen gewoond en verhuist minstens één keer per jaar. Niet noodzakelijkerwijs door haar eigen keuze, maar om de een of andere reden kan ze niet te lang op één plek blijven. Dit kan te wijten zijn aan extreme pech, of aan het feit dat het lot ervoor kiest om haar in en uit momenten van comfort en vervolgens ongemak te duwen. Tussen deze overgangen komen Alden’s liedjes tot leven; het einde van het ene hoofdstuk is het begin van een nieuw hoofdstuk.

In een tijd waarin milieu en sociaal-politieke zorgen wereldwijd steeds groter worden, is het belangrijker dan ooit dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen, in plaats van toe te geven aan het idee dat iemand anders dat wel zal doen. Kunstenaars – samen met hun gevarieerde publiek – hebben een sleutelrol in het bewerkstelligen van deze verandering. Alden streeft ernaar nummers te maken met een centrale boodschap die een voorbeeld stellen, door verhalen over haar eigen ervaringen te verweven en tegelijkertijd te focussen op de rol van de kunstenaar en om diens plaats te bevragen.

De titel van het album is ontleend aan een van de donkerdere nummers op het album, dat uiteindelijk een vraag is naar het innerlijke morele kompas van de zangeres. Geïnspireerd door een zeiltocht over de Waddeneilanden in de zomer en met het gevoel om als een schip door mistige zeeën te varen, zocht Alden duidelijkheid over het pad dat ze op dat moment bewandelde. Door korte gesprekken met de schrijver en filosoof Alain de Botton en door haar hart te volgen werd er uiteindelijk een oplossing gevonden, maar natuurlijk niet zonder gevolgen.

Not For Me To Say is de nieuwe single afkomstig van het album. Alden zegt hierover: “In our desire to be there for another and perhaps even rescue them, one easily forgets themselves. The culprit- making it ‘all about them’ and ‘never about me’. But in reality, no one was made to be a saviour. This song was partly written whilst on tour in Scandinavia to promote my debut album ‘Wild Honey’, in a chapel on the island of Gotland and also on the ‘sky palace’ roof terrace of my apartment in Rotterdam.”
Bekijk de video hieronder. Eerder bracht Alexandra al de single Helium uit, die ook op het album staat.

 

Alexandra Alden bracht in 2012 haar eerste EP The Curious Child uit wat werd gevolgd door Wild Honey in 2018. Ze werd in 2018 ook uitgenodigd om deel uit te maken van de jury van tv-show
X-Factor Malta voor twee seizoenen, waardoor ze een begrip werd in Malta. Naast een paar tours door Europa stond Alexandra Alden ook op de Popronde (2018), Eurosonic Noorderslag (2020) en North Sea Round Town (2019 en 2021).

Shows:
4 november – New Grounds, Rotterdam [release show]
10 december – Naked Song festival – Muziekgebouw, Eindhoven

24 september 2021
In dit bericht:
Translate »