Het is vandaag Prinsjesdag waarbij de begroting bekend wordt gemaakt. Voordat dit allemaal tot stand is gekomen is er op de ministeries heel wat gebeurd. Zo gaat het ook met de nieuwe band MORR, het Ministry of Rock n Roll. Hier is de minister de voormalige zanger van VandenBerg Moonkings Jan Hoving en als staatsecretaris heeft hij Carlos Gentenaar aangesteld.

“Ja, de rest kan altijd nog gaan veranderen he? Op een ministerie is het ook een komen en gaan. Hierdoor is Morr ook geen vaste band. Al komt er wel een band wanneer we weer live mogen spelen hoor!” De zanger weet met Morr de classic rock te mixen met een vleugje pop en soul. “Het klopt wel een beetje, Moonkings is eigenlijk een beetje van ons beide. Ad VandenBerg is ook een fan van Bad Company en classic rockband en ik ben meer van Rod Stewart en the Faces met hardrock. Daar overlapt het geheel. Dat komt dan een beetje bijelkaar wanneer we met ons tweeen muziek maken.”

“Dat is dan ook MoonKings en nu Ad met VandenBerg bezig is hoor je dat het allemaal weer wat harder is en ik ben de andere kant opgegaan. De kant van de oorsprong waarom ik ben begonnen te zingen. Dat zijn de liedjes van The Beatles en Rolling Stones en Everly Brothers, dat vond ik ook altijd te gek. Het zijn liedjes en daar wil ik ook weer meer naar toe.”

Het debuutalbum van Morr is kent dan ook vooral liedjes met een classic rock sound. De songs zijn vooral divers en verrassend goed. “Ik wil mijn eigen route volgen en daar is niks mis mee. We zijn beide erg trots op Moonkings en misschien dat we later weer een vervolg hieraan geven. Het is niet ondenkbaar maar hier kunnen we nu nog niets over zeggen. ”Moonkings was voor ons beide het mooiste wat we hebben gedaan, daar kan ik wel open over zijn. Maar we weten niet wat VandenBerg gaat doen en wat Morr gaat doen wanneer we live gaan spelen. Dat wachten we wel of toch? Het hoeft elkaar niet te bijten en het zou ook nog naast elkaar blijven bestaan.” Ik kan ook wel een hardrock plaat gaan maken in dezelfde stijl van Whitesnake en Deep Purple, maar dan zitten we in dezelfde vijver te vissen. Dat is ook niet interessant.”

“Er waren al een aantal songs klaar en wat demo’s opgenomen. Er lagen wat opzetjes klaar en met Carlos hebben we wat nummers uitgekozen om te gaan doen. Nu bleek dat we ongeveer dezelfde selectie hadden uitgekozen en dat is dan wel leuk hoor. Dan zijn we dit gaat passen en meten en dachten we laten we dit eens gaan opnemen. Het is een natuurlijk proces, met een bandje doe je dit ook he? Moonkings is net andersom gegaan. Wij zijn gekozen om in een bestaand concept te stappen. Nu met Morr ben ik er met Carlo, daar heb ik een goede band mee. Ik weet niet wat er gaat gebeuren en we kunnen nu een band op gaan tuigen. Maar ik wilde gewoon een goede plaat maken en dat vond Carlo, hij is een goede song schrijver een goed idee. Toen kwam die corona en we hadden toch dat we met een band live willen spelen. Ik ben geen solo artiest en vond dat het wel een bandnaam moest krijgen en dan maar kijken wat het wordt. Met Ministry of Rock and Roll kan dan he? Op het ministerie is het ook een komen en gaan van mensen, dus ik dacht; dit is een goede naam!”

“Met ons tweeën hebben we het album nu gemaakt en we hebben wel mensen als bezetting in mijn hoofd hoor. Dat wordt een kwestie van bellen, maar ja het moet eerst maar eens kunnen.”

Er staan wel wat favoriete songs op het album zoals het : Maybe in the Morning”, wat ik in de stijl heerlijk vind zeg maar,  maar wat voor mij belangrijk is geworden is het nummer Heartstrings. De wijze van zingen en mijn gevoel dat hierbij is, staat voor mij het meest dichtbij. Het is puur en dat maakt het voor mij bijzonder. Dat is niet arrogant bedoeld hoor het is gewoon het gevoel en hoe ik het bedoel.”

“De meeste songschrijvers weten meestal al hoe een liedje moet gaan klinken en dan ben ik niet de moeilijkste om te zeggen wat moet ik doen en waar gaan we naar toe. Ik kan snel switschen en ik weet het ook niet allemaal dus het gaat een beetje van dit en een van dat. Wat dat betreft ben ik net als Carlo en Ad een autodidact. Dan heb je het erover hoe het moet klinken en daar hebben we dan over. Dat maakt het mooi en daar moet je gebruik van maken net als ‘Scars’. ‘Kick Like A Mule’ is een liedje dat ongecompliceerd is en dat is het. Het is eigenlijk snel opgenomen, maar meer hoeft het ook niet te zijn. Niet te moeilijk doen.”

“We moesten op een gegeven moment een single gaan kiezen en dat is moeilijk hoor. Met Jane had ik een Tom Petty gevoel bij dat wist ik zo niet en met ‘I Ain’t Feeling It’ dacht ik dat het wel opgepakt zou worden. Dan denk ik wel eens waarom het niet opgepakt wordt. Er zijn zoveel leuke Nederlandse bands die heerlijk op de festivals spelen en dan denk ik wat is dit lekker en top en dan heb je een Nederlandse zender die eigenlijk alleen Nederlandstalige songs in plaats van Nederlandse bands. Ze zullen er vast een reden voor hebben maar dat weet ik niet.”

Het debuutalbum is inmiddels verschenen en Nederland mag trots zijn op een nieuw Nederlandse rockact voor een breed publiek. Nu wachten op de tijd dat het live weer overal te zien is. Maar tot dan kunnen we genieten van het album Now As Good As Time As Any!

21 september 2021
In dit bericht:
Translate »