De Rotterdamse hiphop artiest en producer YoungRubbi brengt vandaag zijn nieuwe single Gedachtes Zijn Niet Echt uit in aanloop naar zijn nieuwe EP die begin 2022 zal verschijnen. Geïnspireerd door de begintijd van punkmuziek en zijn rauwe esthetiek, zingt en rapt hij over de samenleving en haar problemen.

De 23-jarige Ruben Steens maakt sinds 2015 muziek als YoungRubbi, maar heeft sinds hij in aanraking kwam met punkmuziek echt een eigen sound ontwikkeld. Moderne hiphop/trap producties, geïnspireerd door bijvoorbeeld Kanye West en Playboi Carti, samengesmolten met punk. “Ik kan soms uren lang naar Bad Brains, Black Flag of Iggy Pop luisteren en het afwisselen met de nieuwste trap bangers, puur om te ontcijferen wat het nou dat rauwe randje geeft, precies dat randje is waar ik in mijn muziek ook naar streef.”

“Ik houd er in kunst van dat je op het verkeerde been gezet kan worden en dat het schuurt en onvoorspelbaar wordt. Zo heb ik dat bijvoorbeeld heel erg met Kanye West maar ook met de Frans Argentijnse regisseur Gaspar Noé, die een enorme inspiratiebron is voor mij. Je ziet in zijn films dat hij vrij is en zich niet aan de gebaande paden houdt, hij maakt radicale en shockerende keuzes die mij enorm afschrikken en aan het denken zetten. Daar ben ik naar opzoek, ik wil soms dat je je verslagen of boos voelt na het horen van een track van mij” – aldus YoungRubbi.

YoungRubbi reflecteert vaak op grote maatschappelijke thema’s. Ontevredenheid, depressies, je verloren voelen en dat je geen onderdeel meer bent van iets. Maar ook zijn persoonlijke struggles laat hij niet onbesproken. Zoals in de nieuwe single Gedachtes Zijn Niet Echt. In dit nummer wordt het dealen met ongevraagde gedachten beschreven vanuit een relatie perspectief en gaat het eigenlijk over hoe iemand twijfelt aan de comfortabele situatie waarin diegene zit. Houd ik mezelf voor de gek? Wil ik dit eigenlijk nog wel? Ben ik überhaupt wel verliefd? Misschien een betere vraag: zijn deze gedachten eigenlijk wel echt? Gedachtes Zijn Niet Echt gaat over strijd van binnen om geen gehoor te geven aan dwingende of hypochondrische gedachten. Bekijk de video onderaan dit bericht.

In aanloop naar de nieuwe EP bracht YoungRubbi eerder al de single Anti Sleur Boys uit. De onderliggende problematiek van YoungRubbi’s generatie wordt hier stilletjes weergegeven. De druk, de manie en het eindeloze gevecht met ‘het systeem’ leidt tot veel mentale klachten onder jongeren. De balans tussen de belevingswereld van een millennial, de realiteit en de ontzettende drang naar totale vrijheid worden hierop bezongen. In 2020 bracht YoungRubbi zijn debuut EP Kristallen uit en hierna volgde nog de single Verdrinken In Het Zwembad.

YoungRubbi tourt momenteel met zijn 5-koppige live band door Nederland met de Popronde. Ook is hij de nieuwe Metropolis Lanceert! artiest, het traject waarin Metropolis Festival jonge Rotterdamse artiesten steunt en een podium biedt. Op dit moment hangen er posters door Rotterdam ter promotie van Gedachtes Zijn Niet Echt en werd de nieuwe clip samen met StudioNul gerealiseerd.

Shows:

  • 19 nov – Stanislaus Brewskovitch Stadsbrouwerij, Enschede (Popronde)
  • 25 nov – Cultuurlab, Delft (Popronde)
  • 26 nov – Roodkapje, Rotterdam
  • 27 nov – Melkweg, Amsterdam (Popronde eindfeest)
15 november 2021
In dit bericht: