Persbericht, donderdag 16 juni 2022

Whitney, het Chicago-duo van Julien Ehlrich en Max Kakacek, keert terug met de aankondiging van hun derde album, SPARK, dat op 16 september uitkomt op Secretly Canadian en viert dat met een voorproefje, hun eerste single/video, “REAL LOVE”. Met SPARK herintroduceert Whitney zichzelf als een eigentijds syndicaat van klassieke pop, de fantasierijke, vertederende nummers met pakkende melodie zoals je van Whitney gewend bent, op SPARK gewikkeld in paisley-print Dilla-beats en weelderige elektronica. SPARK is echter geen radicale heruitvinding, het is Whitney die een eerlijke weergave geeft van meerdere stappen die ze in één nemen in hun carrière en het leven zelf. SPARK behoudt de warmte en het gemak van Whitneys vroege werk; deze nummers gloeien met de nieuwheid van nu.

De start van SPARK gaat terug op het verrassende succes van Whitneys debuut in 2016, Light Upon the Lake. Hun zacht vervormde psych-folk-dromen vonden gemakkelijker een breed publiek dan het duo ooit had verwacht; na jaren van onophoudelijk touren, voelden ze zich genoodzaakt om hetzelfde geluid aan te sluiten voor ronde twee, 2019’s Forever Turned Around. Naarmate de sessies vorderden, werd het echter een sleur, terwijl Julien en Max eraan werkten om versies van zichzelf te zijn die ze niet langer waren, om nummers te schrijven in een mal die niet langer paste. “Wat doen wij? Hoe lossen we dit samen op?” Max herinnert zich dat hij Julien vaak vroeg, omdat ze worstelden met kapotte bandmachines die aanvoelden als metaforen. Dit voelde niet meer als hun muziek, maar als een overblijfsel van hun aanvankelijke enthousiasme. Ze hadden nauwelijks genoeg materiaal of energie om het af te maken.

Max en Julien wisten dat een drastische verandering nodig was, maar ze hadden natuurlijk nooit gedacht dat internationale lockdowns dit zouden vergemakkelijken. Weken nadat Julien naar Portland was vertrokken om zijn hoofd leeg te maken na het einde van een jarenlange relatie, volgde Max, in de hoop te ontsnappen aan de staart van een lange winter in Chicago met zijn beste vriend en co-schrijver. Vier dagen later stonden de vluchten aan de grond. Aankomende tours werden geannuleerd. De volgende 14 maanden groeven ze zich in met een ijver en vastberadenheid die herinnerden aan hun start, voordat het succes de verwachtingen wekte. “We hadden tijd om gewoon te zitten en het oeuvre in realtime te zien groeien,” zegt Julien. “We stapelden gewoon sterkere en sterkere nummers op elkaar.” Max pikt zijn gedachte op: “Onze favoriete manier om platen te maken, de manier waarop we de eerste maakten.”

Zelfs als de manier vergelijkbaar was, zijn de resultaten opmerkelijk verschillend, een verfrissende herinnering aan hoe moeiteloos een pivot kan aanvoelen als het een echte koerscorrectie is. Max en Julien waren ook niet immuun voor dit moment van overweldigend verlies. Max verloor zijn grootvader aan COVID-19 in december 2020, kort nadat de wederzijdse mentor van het duo, Girls’ JR White, stierf. Maar de sleutel tot SPARK – zelfs bij deze treurigste nummers, die allemaal schitteren als zachte technicolor-dromen – is sublimatie, of Whitney’s vermogen om lang genoeg rond te hangen om de omstandigheden te verbeteren. Het eerste nummer dat Max en Julien schreven toen ze in mei 2021 naar Chicago terugkeerden – en het laatste dat ze afmaakten voordat ze naar Texas gingen om SPARK te snijden met producers Brad Cook en John Congleton – is ‘REAL LOVE’, waarmee het te late einde wordt gevierd van de ene relatie als een kans om volledig voor de juiste persoon te vallen. Van zijn Wurlitzer-klokkenspel tot zijn gekartelde bas, van zijn stralende harmonieën tot zijn enorme refrein, “REAL LOVE” is een heldere viering van wat zal zijn, geen lofrede voor wat was. Het voelt, zoals met veel van SPARK, alsof je ronddraait in welke zonnestraal dan ook die door de wolken piekt. De video, geregisseerd door Aaron Brown, is een heel andere visuele presentatie dan alles wat de band ooit heeft uitgebracht.

16 juni 2022
In dit bericht:
Translate »