Persbericht, 5 november 2021

Warner Music lanceert vandaag Atlantic Records Benelux. Het nieuwe label zal zich focussen op de ontdekking en promotie van talentvolle hiphopartiesten uit de Benelux. Rap/hiphop was in 2020 het op een na best beluisterde genre na pop. In Nederland was vorig jaar bijna de helft van de Top 50 meest gestreamde artiesten op Spotify een hiphopact, waarvan twee derde uit Nederland kwam. In België was ruim een derde van de Spotify Top 50 in 2020 een hiphopact, waaronder meerdere Belgische artiesten.

Bekijk hieronder de aankondigingstrailer van het nieuwe Benelux label.

Atlantic Records Benelux wordt geleid door Head of A&R Sander Stijnen en Head of Domestic Marketing Ixia Verdooren. Beiden behouden daarnaast hun bestaande rollen bij respectievelijk ADA en Warner Music Benelux, en blijven rapporteren aan Martin Jessurun, President of Warner Music Benelux.

Het team v.l.n.r: Amier Kalaeli (Brand manager hiphop), Sander Stijnen (Head of A&R and ADA), Lotte Sterk (A&R manager), Patrice Boone (Brand manager hiphop), Freek Clinckemaillie (A&R consultant), Margot Bastiaans (A&R coördinator), Ixia Verdooren (Head of Domestic Marketing), Joël Brendgen (A&R consultant).

De eerste artiest die op Atlantic Records Benelux getekend is, is de Nederlandse DJ DYLVN. Na de release van zijn solodebuut-EP Chase in 2018 heeft hij de afgelopen twee jaar gebruikt om zijn muzikale pad te herdefiniëren. In die tijd werkte hij zowel in de studio als op het podium samen met de Nederlandse hiphopster Ronnie Flex, waardoor hij ook zelf groeide. Die groei is duidelijk hoorbaar in DJ DYLVN’s nieuwe singles, die de komende maanden via Atlantic Records Benelux zullen verschijnen. De eerste daarvan, FASHIONOVA (een samenwerking met BKO en Defano Holwijn), komt vandaag al uit.

Sander Stijnen zegt over de lancering: “Atlantic Records is een van de invloedrijkste labels ter wereld. Het heeft een enorme staat van dienst in het ontwikkelen van oorspronkelijk talent, die meer dan 70 jaar teruggaat. Het is een voorrecht om hier in de Benelux dat culturele erfgoed verder uit te bouwen. We zijn heel blij om te kunnen aankondigen dat DJ DYLVN de eerste artiest op Atlantic Records Benelux is. Hij is een hard werkende artiest en DJ, die met zijn enorme talent een geweldig gevoel in zijn muziek legt.”

Ixia Verdooren voegt daaraan toe: “Ik ben er trots op om samen met Sander en de rest van ons team aan dit nieuwe avontuur te beginnen. Iedereen heeft hard gewerkt om succesvol van start te kunnen gaan. Ons doel is een familie te bouwen van uiteenlopende lokale artiesten waar niemand omheen kan. Daarmee willen we onze stempel drukken op het culturele landschap en een grensverleggende speler worden op het gebied van lokaal repertoire.”

De vandaag aangekondigde start van Atlantic Records Benelux volgt op de lancering van Atlantic Records Russia in maart. Dit was een gevolg van de overname van het toonaangevende onafhankelijke label Zhara door Warner Music.

Atlantic Records is een van de meest iconische muzieklabels, met een lange en rijke historie. Het werd in 1947 als onafhankelijk label opgericht door pioniers Ahmet Ertegun en Herb Abramson. Zij richtten zich vanuit hun kantoortje in New York City aanvankelijk op black American music, maar werden al snel een topspeler op pop- en rockgebied in de volle breedte. Nu, ruim 70 jaar na de start, bewijst het label nog altijd dat met muzikale diversiteit enorme, wereldwijde successen geboekt kunnen worden.

Tot de Atlantic-artiesten die het muzikale landschap in al die jaren een ander gezicht gegeven hebben, behoren Ray Charles, Led Zeppelin, John Coltrane, Aretha Franklin, Otis Redding, Crosby, Stills & Nash en vele, vele anderen. Anno 2021 is het label de trotse thuisbasis van onder meer Bruno Mars, Cardi B, Coldplay, Ed Sheeran, Lizzo en Roddy Ricch. Behalve het Atlantic-label zelf, behoren ook ATCO, Big Beat en Canvasback tot de Atlantic-groep.

6 november 2021
In dit bericht: