Wanneer begin van dit jaar het tweede album van de band Last in Line verschijnt, is de vraag of deze band ook live te zien zal zijn. Met de samenstelling van producer en bassist Phil Soussan (o.a. Ozzy Osbourne, Billy Idol), zanger gitarist Andrew Freeman ( Hurricane, Lynch Mob), gitarist Vivian Campbell (Def Leppard/ Dio) en drummer Vinny Appice (Rainbow, Dio, Black Sabbath) staat er een band waar je u tegen zegt.

Wanneer bassist Jimmy Bain overleed was de samenstelling de band van Ronnie James Dio. De echte DIO dus en niet de rapper. Nu is het belangrijk om te weten dat deze band geen tribute band is dat DIO eert (dat is Dio Disciples, maar een op zich zelf staande rockact.  “We zijn verantwoordelijk voor de songs van de eerste drie albums van DIO, dat wel. Maar we schrijven onze eigen songs. Het is dan ook niet vreemd dat we klinken als Dio want Ronnie was er voor de lyrics, maar wij hebben de songs geschreven”, aldus Vinny Appice. Inmiddels is het alweer 9 jaar geleden dat Ronnie James Dio overleed aan maagkanker.
“Toen Vivian, Jimmy had gebeld om weer eens wat te jammen belden ze mij en ja dat is best fun. Dus we gingen naar de oefenruimte en speelde de oude Dio songs. Dit was heerlijk om weer te doen, waardoor we een nieuwe afspraak maakten. Een week later gingen we weer los en ik had Andrew Freeman meegenomen. Hij zong de sterren van de hemel en dat bracht ons op het idee om weer eens live te spelen. Het resultaat was dat er veel vraag naar was en alles was uitverkocht!”

“Dit bracht ons naar UK en Japan en daarna kregen we een album contract van Frontiers. Toen hebben we Heavy Crown uitgebracht en daar kregen we een goede feedback op. Van een fun project met onze oude Dio songs naar een band met 2 albums en een grote rock historie binnen de band, maakt het allemaal wel erg leuk!”

Nu alle bandleden elders spelen is het ook een uniek moment dat ze een album maken. “Ja, we zijn allen druk doende. Naast dat Vivian in Def Leppard speelt, ben ik met een eigen band op tournee waar we songs van DIO en Black Sabbath spelen. Afgelopen jaar hebben we ruim 25 shows in Europa gespeeld. In Europa speel ik met de Nederlandse bassist Barend Courbois. Die is fantastisch.”

Met Last in Line werd het tweede album gemaakt “Het verschil tussen de eerste en tweede is dat we vooral overal samen hebben gespeeld. We hebben wel geluk met Phil die bij ons kwam toen Jimmy Bain overleed in 2016 overleed. Hij heeft nu al een poos met ons gespeeld waardoor het allemaal gemakkelijk ging. We hebben een weekend afgesproken en hadden toen aan het eind van de weekend 3 songs. Het album is in een korte tijd en vanuit nature gemaakt. Het ging eigenlijk net als ‘Holy Diver’ (eerste DIO album) dat we ook zo hebben gemaakt en opgenomen. Het moest ook in korte tijd omdat we allen weer met de andere bands op pad gingen. Erg productieve weekenden.

 

“We doen live een mix van de classic songs Last in Line Holy Diver Rainbow in the Dark en dan 3 tot 5 songs het eerste album (‘The Devil in Me’, ‘Starmaker’ en ‘Martyr’) en dan 5 van het nieuwe album als ‘Landslide’, ‘Give Up The Ghost’ en ‘’ Year of the Gun’. Het is allemaal in een DIO sfeer omdat het ook een belangrijke tijd voor ons is geweest. Het publiek wil het oude werk ook horen en wij vinden het niet erg om onze eigen oude krakers weer te spelen.”

“We komen in december naar 013 te Tilburg! Hopelijk zien we onze fans dan weer.”

22 november 2018
In dit bericht: