Persbericht, vrijdag 25 maart 2022

De Malinese gitaarvirtuoos Vieux Farka Touré brengt op 10 juni zijn nieuwe album ‘Les Racines’ uit via World Circuit. Touré staat bekend als de ‘Hendrix van de Sahara’ en is de zoon van wijlen Ali Farka Touré. ‘Les Racines’ (‘de wortels’) is Touré’s eerste album in vijf jaar en vertegenwoordigt een diepe verbinding met de Songhai muziek van Noord-Mali, ook wel bekend als ‘Desert Blues’ welke beroemd gemaakt werd door zijn vader. De eerste single en albumopener ‘Gabou Ni Tie’ (ft. Amadou Bagayoko) is nu uit.

Een populair gezegde in Mali luidt: “De familienaam van het leven is verandering”. Het is een gezegde dat Vieux Farka Touré gedurende zijn hele carrière heeft gevolgd. Maar er is nog een ander, universeler motto dat zegt: ‘’om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt.’’ Het is de essentiële menselijke behoefte om je erfgoed te omarmen en die aan de basis ligt van Touré’s nieuwe album ‘Les Racines’.

Als zoon van de overleden Ali Farka Touré, die wordt beschouwd als de beste gitarist die Afrika ooit heeft voortgebracht, heeft Vieux twee jaar gewerkt aan ‘Les Racines’, maar het album zat al langer in zijn hoofd te broeden. “Ik heb al heel lang de wens om een traditioneler album te maken. Het is belangrijk voor mij en voor de Malinezen dat we verbonden blijven met onze roots en onze geschiedenis,” legt Vieux uit. Door de uitbraak van een zeker virus kon hij niet toeren, waardoor hij de tijd had om eindelijk het album te maken dat het meest diepgaande is geworden van zijn carrière tot nu toe.

De tijdloze grooves van het album, opgenomen in Vieux’ thuisstudio in Bamako, zijn doordrenkt van de traditionele muziek van West-Afrika. Maar het vuur van Vieux’ gitaarspel en de urgentie van de boodschappen in zijn liedjes voegen een geheel eigentijdse relevantie toe. “We zijn niets als we het respect voor het verleden laten varen,” merkt Vieux op. “Maar we kunnen moderniteit ook combineren met de kracht van onze tradities.”

De tien nummers op het album behandelen een scala aan onderwerpen, zowel traditioneel als hedendaags. “In Mali zijn veel mensen analfabeet en muziek is de belangrijkste manier om informatie en kennis over te brengen”, legt Vieux uit. “Mijn vader vocht voor de vrede en als artiesten hebben wij de plicht om voorlichting te geven over de problemen waar ons land mee te maken heeft en om mensen te verenigen en tot rede te brengen”.

 “Terugkeren naar de wortels van deze muziek is een nieuwe start voor mij en ik heb nog nooit zo lang of zo hard aan een album gewerkt,” zegt Vieux. “Ik wist dat het diep, duurzaam en krachtig moest zijn en dus heb ik veel tijd genomen om na te denken over hoe het te doen en het samen te stellen.”

25 maart 2022
In dit bericht:
Translate »