Persbericht, woensdag 13 april 2022

Van activisten zijn het ondertussen echte verzetshelden geworden, de leden van het collectief Pussy Riot. Ze staan dan dan ook prominent in de top 10 protestsongs van de 21ste eeuw van Amnesty International.

In 2011 zongen ze op het Rode Plein “Putin pissed his pants”. Maar vooral bekend geworden zijn ze door hun ‘punk prayer’ in de kathedraal van Moscow in 2012. Het protest in de kerk was gericht tegen de verdere samenwerking van Putin met de orthodoxe kerk.

Drie leden van Pussy Riot zijn toen gearresteerd en veroordeeld tot verblijf in een strafkamp. Maria Alyokhina was er één van. Haar boek “Riot Days” gaat over haar ervaringen, de voorbereiding van het protest, via de arrestatie en het strafkamp, tot de nacht vóór haar vrijlating. Dat boek is de basis voor de voorstelling “Riot Days”.

Eenkele maanden geleden heeft de Russische regering twee leden van het collectief Pussy Riot op de officiële lijst van terroristen gezet. Maria Alyokhina staat er nog niet op, ze is de enige van de band die nog steeds in Rusland woont.

Al ruim een jaar zit ze met een enkelband thuis en wordt ze om de haverklap opgepakt en weer voor twee weken of langer in de gevangenis gegooid. Of ze aan deze tour deel kan nemen is daarom nog onzeker, ze kan elk moment weer gearresteerd worden. De tour zal hoe dan ook doorgaan, er is al iemand uit het collectief die desnoods haar rol in de voorstelling kan overnemen.

Desondanks neemt Maria Alyokhina nog steeds geen blad voor de mond. In een recent interview met VRT NWS zegt ze, dat ze bewust het woord ‘oorlog’ in de mond durft te nemen als het gaat om de inval van Rusland in de Oekraïne, ook al staan er in Rusland zware gevangenisstraffen op. “Fuck them. Als wij nu de waarheid niet zeggen, wat zal er dan met de volgende generaties gebeuren?”

“De hele wereld kan nu zien wie die zogenoemde mensen in het Kremlin echt zijn. Zij hebben dit fascistische regime niet twee maanden geleden opgestart, het is al jaren aan de gang.” En dat is precies wat deze voorstelling laat zien.

Links
website | facebookyoutube1youtube2

Shows

14 april 2022
In dit bericht: