Het begon allemaal op de radio. “Iggy speelde twee van mijn tracks in zijn BBC 6 Music show afgelopen november,” legt Graindorge uit, “dus ik stuurde een email naar Iggy via de producer van de show om te zeggen dat ik zeer vereerd was en graag met hem aan een track zou werken. Het was volledig spontaan, ik had nooit gedacht dat er iets zou gebeuren.

Maar dat deed het wel. Tot haar ongeloof en verrukking kreeg ze twee dagen later antwoord: “Catherine, ik zou graag een liedje doen”, Iggy. Dit is niet de eerste keer dat Graindorge met anderen samenwerkt. In de loop van haar carrière heeft zij, naast haar solowerk en haar werk met haar band Nile on WaX, samengewerkt met artiesten als Nick Cave, Hugo Race en de gewaardeerde producer/muzikant John Parish. Toch verwachtte ze niets meer dan haar viool toe te voegen aan een van haar liedjes. In plaats daarvan, bood Iggy aan om me een liedje te sturen. Ik begon te improviseren en stuurde hem er drie. Toen begonnen we ideeën uit te wisselen.”

“Een ander stuk  van me was meer rock. Het sprak hem aan. Toen schreef hij de tekst voor ‘The Dictator’ twee maanden voor Rusland Oekraïne binnenviel.” De klanken en de structuur van het lied inspireerden de zanger om een tekst te schrijven die resoneert met de toestand van de wereld.

Catherine schreef de tekst voor “Mud I”, die Iggy uitbreidde tot “Mud II”. Met zijn typerende stem ontvouwt de zanger een visioen van een wereld die steeds meer in chaos verzinkt, terwijl hij worstelt om verlossing te vinden. De EP eindigt met de onheilspellende en dreigende track getiteld “Iggy”. Dit is de enige zonder Iggy’s stem aan wie Catherine het nummer opdraagt.

The Dictator, een schijnbaar onwaarschijnlijk project, kwam van de grond toen de twee muzikanten elkaar inspireerden. Graindorge’s bewondering voor Iggy – die onlangs de prestigieuze Polaris Prize won – is gegroeid naarmate hun samenwerking vorderde. “Hij vertegenwoordigt vrijheid,” zegt ze. “Hij heeft iets wilds en onverschrokkens dat zeer inspirerend is.

Het respect is totaal wederkerig. “De muziek van Graindorge doet denken aan kelken, kelken en oude stenen. Het is Europese romantiek en het bekruipt me als een mist, als de winter in Venetië, als een middernachtelijke wind,” zegt Pop.

Catherine Graindorge is een Brusselse violiste, componiste en actrice. Door de jaren heen heeft ze haar vak opgebouwd door disciplines te mixen, theatervoorstellingen te creëren als schrijver en acteur, muziek te componeren voor haar eigen shows en voor anderen.

Sinds 2012 en de release van ‘’The Secret of us all’’, haar eerste solo album, werkte ze samen met artiesten als John Parish (PJ Harvey), Hugo Race(Nick Cave and the Bad Seeds), Pascal Humbert en Bertrand Cantat (Detroit), Nick Cave, Warren Ellis, Mark Lanegan (Jeffrey Lee Pierce Project) maar componeerde ook voor dans, theater en cinema (met een Magritte nominatie voor haar soundtrack van “Le Chant des Hommes”).

In 2017 bracht ze met haar trio Nile On waX een 3e album uit op het label Dépôt214 (2017) en schreef ze mee aan een album, ‘’Long Distance Operators’’, met de Australiër Hugo Race op het label Sub Rosa. In oktober 2021 keert Catherine terug als soloartieste met ‘’Eldorado’’, een album opgenomen in Bristol samen met de legendarische John Parish, hier producer maar ook muzikant, op Glitterbeat Records.

In een verre echo van de cinematografische vluchten van Max Richter of de gevlamde harmonieën van Warren Ellis, zet Catherine haar unieke reis buiten de tijd voort.

Broeierige elektronica en spookachtige strijkers vermengen zich met Iggy’s baritonstem Een diepe duik in het hart van deze onrustige tijden, resulterend in de EP ‘The Dictator’ die uitkomt op 9 september ( Vinyl & Digital) by Glitterbeat Records. “Iggy vroeg me om hem een liedje te sturen. Ik begon te improviseren en stuurde hem er drie. Toen begonnen we ideeën uit te wisselen.” – Catherine Graindorge. “Mijn bijdrage is om met woorden de huidige dreiging en het verlangen naar geluk en vrede vast te leggen” – Iggy Pop.

 

25 september 2022
In dit bericht:
Translate »