Groningen, dinsdag 30 augustus 2022

Het heeft een poosje geduurd voordat Tommy Emmanuel weer shows in Nederland kon geven. De laatste keer in Groningen was op 13 maart 2019. Dit keer was de Australische gitarist niet alleen. Samen met zijn Engelse maatje Mike Dawes wist hij het publiek weer optimaal te vermaken.

Mike Dawes

De aftrap van de avond werd gedaan door Mike Dawes. Dawes presenteert zich als een jonge meestergitarist van 33 jaar. Hij is vooral bekend geworden door zijn YouTube-video’s, waarin hij de kijkers de techniek van fingerpicking uitlegt. Zijn stijl sluit goed aan bij die van Emmanuel.

Naast zijn video’s heeft Dawes twee studio-albums en een live-album uitgebracht. Hij weet het publiek vanaf de eerste tonen te pakken. Zijn presentatie zit vol Engelse humor. Hij opent de show met ‘Boogie Shred’. Met de aankondiging van de Nederlandse volksrock start hij ‘Jump’ van Van Halen. Hierbij verwerkt hij ook de David Lee Roth sprongetjes, wat er voor zorgt dat de kabel uit zijn gitaar schiet. Met humor lost hij dit op, en vervolgt vrolijk zijn show.

Herkenbare songs komen voorbij. Zoals ‘Somebody That I Used To Know’ van Gotye, de tribute ‘Tight Trite Night’ van zijn held Don Ross en het legendarische ‘All Along The Watchtower’. Vanzelfsprekend is hij ook een bewonderaar van de kunsten van Emmanuel. Dawes introduceert hem als gast voor het nummer ‘Slow Dancing In A Burning Room’ van John Mayer. Het is een van de songs die ook op het nieuwe mini-album staan die ze samen hebben opgenomen. Het album ‘Accomplice Series Vol. 3 (with Mike Dawes)’ verschijnt een dezer dagen en een gesigneerd exemplaar is te winnen bij De Muziekplank.

De meester… Tommy Emmanuel

Na een vermakelijk voorprogramma is het tijd voor de baas zelf. De legendarische gitarist op zijn akoestische gitaar weet dit instrument als geen ander te bespelen. Het is dan ook niet vreemd dat Emmanuel regelmatig uitgenodigd wordt om op albums van diverse grootheden te spelen. De man bespeelt de gitaar terwijl hij zichzelf voorziet van percussie door op zijn gitaar te slaan. ‘It’s Never Too Late’, ‘Fuel’ en ‘The Wide Ocean’ zijn enkele songs die de avond vullen. Zijn verhaal over Bill Wyman brengt hem bij The Beatles waarvan hij een medley ten gehore brengt. ‘Day Tripper’, ‘Please Please Me’, ‘While My Guitar Gently Weeps’ en ‘Lady Madonna’ gaan naadloos in elkaar over.

Samen

Aan het einde introduceert hij Dawes en spelen ze samen de nummers ‘Fields Of Gold’ van het nieuwe album van Sting, en ‘Smells Like Teen Spirit’ van Nirvana. Een avond van twee meestergitaristen die instrumentaal een uitstekende aansluiting weten te vinden bij het publiek. Ze zorgen voor een warme en ontspannen sfeer, waardoor het allemaal nog beter uit de verf komt.

Dit weekend verschijnt het interview met Emmanuel op De Muziekplank, en er is ook een gesigneerd album van deze heren te winnen!


Copy-edit: 1-9-2022

31 augustus 2022
In dit bericht: