DitHet is al wat jaren gelede dat  in de 80s  enkele bandleden van Terraplane een nieuwe rockband begonnen.
Zanger Danny Bowes stond bekend als een goede rockzanger en de songwriter Luke Morley wist de melodien tot een heerlijke rocksound te brengen. Samen met drummer Harry James was dit de basis voor Thunder.
Met de hulp van Duran Duran gitarist Andy Taylor werd het debuutalbum Backstreet Symphony geboren. Tot op de dag van vandaag een classis in de rockwereld. Inmiddels zijn ruim 30 jaar later en brengt Thunder hun nieuwe album All The Right Noises.

“‘Het nummer Going to the City is een song dat we hebben geschreven in Amerika. Het was bij onze eerste tour met Thunder en we waren meer in de elektrische rock mood in plaats van de electronische poprock van dit tijd.”

Met ‘Don’t forget Before You Die’ is meer een observatie van mij, en ik voel me nu al behoorlijk oud hahaha. Het is kijkend op de jonge mensen van nu zie ik dat ze vooral een soort van ‘Gezond’ leven leiden. Ze drinken iet meer zoveel en nemen geen drugs of wiet. Ik had laatst een gesprek met een barkeeper. Ik bood hem een drankje aan en hij zei dat hij niet meer drinkt. Hij had ooit eens een drankje gehad en zie dat hij er wat ‘gek’ van was geworden. Maar dat is toch juist het hele punt! We willen toch even buiten onze comfortzone leven, en dat staat achter de bar!”

”Ik denk dat jonge mensen veel meer bezorg zijn over hoe ze er uit zien, The looks. We leven in een soort INSTAGRAM World waarin iedereen mooi moet zijn of dat je jezelf fotoshopt. Het gaat er om hoe je er uit ziet en niet meer om wie je werkelijk bent! Hoe je je voelt en wat er in je om gaat. Ik probeer in het nummer te zeggen dat je er altijd beter uitziet dan met plastic surgery. Dat men niet vergeet om te leven, fun hebben, uit de ban springen, bezopen raken en eens wat moet doen wat niet mag! Die periode waarin je dit kunt doen duurt niet zo lang hoor.”

“Is het niet dat wij ook de jongeren, door de opvoeding, zo gemaakt hebben? De angst om langer te moeten leven, werken, iedereen heeft hier dan ook nog een mening over. En vooral een mening over een ander! Wanneer je een fout maakt of het nu op Facebook of instagram is, je ligt er dan uit! Het is toch te treurig voor woorden. Alsof je ook geen fout mag maken! Hier leer je wat van.”

Luke zijn manier van schrijven geeft een beeld van de wereld om ons heen. “Ik vind het interessant om te zien wat er om me heen gebeurd en probeer daar een foto van te maken op muziek. ‘Destruction’ en ‘The Smoking Gun’ zijn de thema’s waar we nu mee zitten en moeten omgaan. Een hele andere wereld dan 30 jaar geleden.” ”We moeten tegenwoordig oppassen met wat we mogen zeggen, dat is in ons leven anders geweest. ”

Met het nummer ‘Young Man’ kijk ik even terug naar de tijd toen ik jonger was, minder druk had en een leven kon invullen zonder bezorgd te hoeven zijn. Het was niet dat iedereen in de jaren 70 los in het leven stond hoor, maar het was meer een wereld die hoop had, dat we geen oorlog meer hadden en open stonden voor andere culturen.” Maar ook in de muziek met Led Zeppelin, Queen etc De muziek van toen is nog steeds bij de nu jonge generatie populair.

Dat kun je nu niet meer zeggen. We zullen niet weten wat er over 30 jaar nog populair is, maar het zal zeker niet zoveel zijn als tegenwoordig de 70’s sound. De reden is omdat het gewoon een hoge kwaliteit had waar men nu nog op voortborduurt. De huidige situatie  brengt ook dat ze niet echt iets maken. Iedereen heeft tegenwoordig een app en drukken op een knoppen en zeggen dat ze singer- songwriter zijn. Je ziet in de DJ wereld nog wel vernieuwingen maar dat gaat te ver voor mij en dat heeft nu een heel andere impact. Maar ik vraag me af of er over 30 jaar nog veel mensen in een collectief geheugen blijven. Billy Eilish verraste me en dat vond ik enorm leuk en pakkend voor de nieuwe tijd. “

“ I’ll Be The One is een traditionele ballade. Hier hoor je onze liefde voor the Beatles eigenlijke met mooie zangpartijen en drama in het nummer. Het is in contrast met andere songs een heel ander nummer. Het zou passen op de mainstream radio.” Het ‘’You’re Gonna Be My Girl’ is eigenlijk een song dat ik maakte om de simpel rock and roll weer even terug te laten keren. Beetje Rolling Stones rock and roll en geen gedoe, maar pakkend voor festivals. Iedereen vind dit heerlijk wanneer je dit soort muziek live speelt.” “‘Het nummer Going to the City is een song dat we hebben geschreven in Amerika. Het was bij onze eerste tour met Thunder en we waren meer in de elektrische rock mood in plaats van de elektronische poprock van dit tijd.”

Hier zien we even geen maatschappelijk vraagstuk maar Luke weet de situatie in Engeland mooi te reflecteren in het nummer ‘St. George Day’.  “Het gaat niet over de Brexit maar meer over dat de mensen vooral de problemen leggen bij de immigratie. Het speelt zich eigenlijk af in heel Europa. De St. George vlag, de Engelse vlag (wit met een rood kruis) betekent in de huidige tijd heel wat anders dan waar het vroeger voor stond. We zijn nu eenmaal een multi culturele samenleving, al zijn er veel mensen die hier nu een probleem mee hebben. Zelfs dat de mensen hier hebben gestemd om uit Europa te komen. Ik vind dit wel triest en wil eigenlijk niet in zo’n wereld leven. Ik hou niet alleen van Europa maar het is meer dat ik van het geheel hou. Geen gedoe met paspoorten enzo.

4Maar de bekrompen gedachte van veel mensen brengt dat we 50 jaar terug in de tijd gaan. Veel mensen zijn gevlucht voor geweld en ellende en er zijn maar een paar die naar het VK te komen. Die moeten we toch helpen?? Ik wil niet leven in een wereld om deze mensen ook nog uit te sluiten. Het is waar St. George voor staat. Voor gemeenschap en geen uitsluiting van gemeenschappen. Dat begon al met de verbroedering met Schotland, Wales en Ierland.”

”Met She’s A Millionaire proberen we het gat tussen arm en rijk te beschrijven. Wanneer ik mijn vrouw ontmoette had ze een flat in de upper class buurt. Daar hoorde ik helemaal niet thuis hoor, hahah. Zij wisten maar amper wat te doen met een paar duizend pond. Het was een compleet andere wereld dan waar ik vandaan kwam. Dat maakte het zo bizar. Niet dat ze niet aardig zijn, maar ze leven in een andere wereld. Dat verschil zie je nu wellicht meer en mensen kunnen het gat tussen arm en rijk in hun hoofd niet meer dichten. Ze blijven in die bubble hangen.”

 

“Met Force the Nature heb ik geprobeerd in het hoofd van Trump te kruipen. Dat valt toch niet mee hoor. Hoe gek die man is, is idioot! Waar ging het daar fout? Het heeft zoveel mensen in het harnas gejaagd en de wereld zo in een bizarre wereld veranderd. Al was het best geinig om dit nummer te bedenken. “

Het heerlijk album All The Right Noises kent een deluxe uitvoering met live songs. “We konden niet echt live spelen hoor, maar we hebben het in de studio direct live opgenomen.  willen het graag live brengen. We deden net alsof we live gingen spelen en dat hebben we opgenomen.”

Voor de promo is komend weekend een TV special waar je kaarten voor kun halen op de site www.Thunderonline.com

22 december 2020
In dit bericht:
Translate »