De Zweedse muzikant The Tallest Man On Earth brengt op 14 april zijn langverwachte nieuwe studioalbum Henry St. uit via ANTI-. Het album werd opgenomen bij Betty’s in Chapel Hill, NC in de VS. Nick Sanborn van Sylvan Esso produceerde het album en Henry St. bevat bijdragen van Ryan Gustafson (gitaar, lap steel, ukelele), TJ Maiani (drums), CJ Camerieri van Bon Iver (trompet, Franse hoorn), Phil Cook (piano, orgel), Rob Moose van Bon Iver en yMusic (strijkers) en Adam Schatz (saxofoon). De eerste single Every Little Heart is nu uit.

In 2020 verliet Kristian Matsson, de echte naam van The Tallest Man On Earth, New York City en keerde terug naar zijn boerderij in Zweden, waar hij zijn gedachten overstemde door manisch groenten te verbouwen in zijn tuin. In deze tijd van collectieve en gedwongen eenzaamheid was het voor Matsson niet gemakkelijk om fantasierijk te schrijven. Pas eind 2021, toen hij weer begon te toeren, kwam de inspiratie terug. “Als ik in beweging ben, kan ik me concentreren op mijn instinct, kan ik weer dagdromen. Toen ik eindelijk weer kon toeren, begon ik te schrijven als een bezetene.” zegt Matsson. Uiteindelijk had hij een verzameling liedjes, die onthulden wat Henry St zou worden, een album waarop Matsson zijn eigen koppige optimisme onderzoekt en “hoe je een persoon in deze wereld kunt zijn.”

Na Dark Bird Is A Home uit 2015 en I Love You, It’s a Fever Dream uit 2019, is Henry St. het zesde album van The Tallest Man On Earth en de eerste keer dat Matsson een album opnam in bandverband. “Mijn hele carrière ben ik een doe-het-zelver geweest, meestal gevoed door het gevoel dat ik niet wist wat ik deed, dus deed ik gewoon alles zelf.” Maar nu, verlangend naar de energie die alleen vrijkomt als je samen met anderen creëert, nodigde Matsson zijn vrienden uit om te komen spelen. “Zij openden alles en begrepen wat de nummers die ik had geschreven nodig hadden: geluiden die ik zelf nooit had kunnen bedenken of maken. We hebben zoveel van de nummers live in de studio opgenomen, spelend, plezier makend en echt open met elkaar.”

Every Little Heart is de eerste single afkomstig van het komende album en kwam voort uit een gevoel van onverschrokkenheid, een vertrouwen in het maken van muziek na twee jaar van relatieve stilte. Matsson legt uit: “Maar natuurlijk heb ik nog steeds kleine demonen in me. Ik schreef enkele sleutelwijzigingen in het nummer die voor mij natuurlijk waren, maar ik was bang dat ze voor anderen onnatuurlijk zouden klinken. Toen TJ Maiani het hoorde, ging hij meteen over op deze drumbeat die me eerst een beetje afschrok, maar voor hem volkomen natuurlijk klonk. Het paste perfect bij het nummer.” De video is het eerste deel van een trilogie en is geregisseerd door Jeroen Dankers. Dankers voegt toe dat de clip, “een conflict portretteert dat je kunt hebben met je innerlijke kind, dat je soms nog in je hebt en dat je wilt loslaten, maar dat is niet altijd gemakkelijk.” Bekijk de video hieronder.
In april toert The Tallest Man On Earth door Europa:
24 april – Paradiso, Amsterdam
25 april – De Roma, Antwerpen

1 februari 2023
In dit bericht:
Translate »