Numero Group, het regelmatig voor GRAMMY genomineerde, in Chicago gevestigde label dat bekend staat om het maken van vakkundig onderzochte collecties met zeldzaamheden, uitverkochte en vaak vergeten muzikale subgenres en artiesten, laten hun schijnwerpers schitteren op de hectische dagen van de Los Angeles uit de vroege jaren 80 met Bound For Hell: On The Sunset Strip. Is it heavy metal? Glam? Hard rock? Make your own fuckin’ call, you poser. Wij gaan het niet voor je doen.

‘Bound for Hell’ is LA-rock uit de vroege jaren 80 zoals het eigenlijk was: een Californische catastrofe van dronken en geile headbangers, gekleed in scherpe, glanzende, leren androgynie en vol vuur, die menigten op hun bek schoppen om de weg vrij te maken naar die ene big shot. Deze 2LP-set levert 21 nummers van 21 artiesten in een efemere gevulde gatefold, plus 144 pagina’s ingebonden boek met details over de meest vlijmscherpe heidenen van de Sunset Strip. Drumstokken verbrand. Handen werden afgehakt. Gezichten bloedden. Zwaar was de HEL voor een half decennium en het was een lange, lange weg naar beneden.

Artiesten die te horen zijn, zijn onder meer de zwaargewichten Armored Saint, Black ‘N Blue en Lizzy Borden, naast lang verloren nummers van Reddi Killowatt, Angeles, Max Havoc, SIN en Romeo. Bound For Hell: On The Sunset Strip besteedt bijzondere aandacht aan de vrouwelijke muzikanten die de met testosteron beladen wereld van de Strip hebben uitgedaagd, met inzendingen en herinneringen van Lisa Baker, Jaded Lady, Leather Angel, Hellion en Bitch. “We waren geen popmeisjes, we hielden echt van de agressie en de passie van hardrockmuziek”, legt Terry O’Leary van Leather Angel en Jaded Lady uit. “Als band, en vooral als een meidenband, weet je, we kwamen om te veroveren.”

Ere wie eer toekomt, Max Havoc’s “Bound For Hell” is vandaag samen met de aankondiging gedeeld met de wereld. We hebben het hier over een lokale band gevormd in 1981 door Pat McKeon, en ooit Carlos Cavazo van Quiet Riot en Tony Richards van W.A.S.P. Het nummer komt van het lang uitverkochte, titelloze album van de band.

Adam Luksetich, producer en onderzoeker achter de collectie, licht toe over de compilatie: “De beruchte Sunset Strip glam metal scene van de jaren ’80 is er een die buitensporig is gecoverd, en met een goede reden. Maar meestal gaat de analyse te ver voorbij bands als Mötley Crüe, Poison, Quiet Riot, enz. Ons doel met Bound For Hell was om ons te beperken tot de even indrukwekkende onafhankelijke of niet-ondertekende bands die floreerden in diezelfde scene, maar in de meeste gevallen nooit profiteerden van de razernij van een major label. Met een overvloed aan ongeziene foto’s, pagina’s en pagina’s met flyers en gedetailleerde liner notes, krijgen deze bands meer tijd in de schijnwerpers.”

Over The Numero Group
In de groeiende rumoer van het zogenaamde heruitgave-wereldje blijft The Numero Group onderscheidend in zijn kwaliteit: diepgaand onderzocht, vakkundig gereanimeerd en rijkelijk verpakte boxsets, afspeellijsten en ephemera van historische muziek uit de jaren 1950-1990. Numero, in 2003 opgericht in Chicago door Rob Sevier en Ken Shipley, zet zich al meer dan 15 jaar in voor het opgraven van kostbare verloren geluiden voor een nieuw publiek, met een ongeëvenaard oor voor potentieel en een levendig oog voor detail.

Met honderden titels in hun gevarieerde catalogus van lp’s, cd’s, cassettes, 45’s, 12-inch singles en afspeellijsten, belicht elke Numero-productie de vaak enorme inspanningen van individuen die hun kunst zongen, speelden, opnamen en verkochten tot weinig fanfare in zijn dag. Door intensief onderzoek en wilde ideeën vinden deze nummers nieuw leven in streaming, liefdevol verpakte media en plaatsing in film en televisie. Volgens de zelfopgelegde wet is alles wat Numero in elkaar heeft gezet een verbluffend nieuw artefact van geluid, beeld en woord.

“The Sunset Strip sang an irresistible siren song to young metalheads, the stretch from Tower Records west to Geffen Records headquarters. The Rainbow and Gazzarri’s were ground zero, both inside and on the sidewalks out front.” – Katherine Turman voor Bound For Hell: On The Sunset Strip

11 augustus 2022
In dit bericht: