n September komt het Bulgaarse koor The Bulgarian Voices Angelite voor twee shows naar Nederland met hun engel-achtige gezang. De meeste mensen hebben het niet door, maar het gaat hierbij om het oorspronkelijke koor Le Mystère des Voix Bulgares.

Hoe kan dat? In de jaren ’70 begon de Bulgaarse radio regelmatig shows uit te zenden met een vrouwen-koor, en noemde het koor Le Mystère des Voix Bulgares. Eind jaren ’80, na de val van de muur, begon het koor met live shows door heel Europa te trekken.

Het koor hat zoveel succes, dat het concept veelvuldig werd gecopiëerd. Op gegeven moment waren er wel 15 verschillende koren die allemaal dezelfde naam gebruikten. Het oorspronkelijke koor probeerde nog hun naam te registreren, tevergeefs. Op gegeven moment zagen ze geen andere optie dan zich om te benoemen naar The Bulgarian Voices Angelite.

In een prachtige vermenging van traditionele Bulgaarse liederen, orthodoxe kerkgezangen, hedendaagse arrangementen en met ongelooflijk mooie en wervelende harmonieën laat het vrouwenkoor The Bulgarian Voices Angelite je wegdromen.

Deze harmonische aanpak van de arrangementen werd ontwikkeld door Philip Koutev, die lokale melodieën noteerde en ze harmoniseerde voor vrouwenstemmen met o.a. dissonante samenklanken, die niet alleen fantastisch klinken maar ook nog eens het vocale kenmerk is geworden van de Bulgaarse muziek.

Onder leiding van Tanja Andreeva passeren stukken over de natuur, liefde en muziek én – niet toevallig – ook enkele orthodox-christelijke liederen de revue. Twee albums van The Bulgarian Voices Angelite werden genomineerd voor een prestigieuze Grammy Award.

Na 32 jaar heeft dit ensemble nog niets van haar kracht verloren. Heritage is hun recentste cd.

Links:
website, facebook

Shows:
do. 21 September: Hoofddorp – C.
vr. 22 September: Heerlen – Theater Heerlen/Limburgzaal

8 september 2023
In dit bericht:
Translate »