Assen, dinsdag 9 november 2021

Wanneer je een avondje met The Analogues beleeft weet je dat je een muzikale avond krijgt met kwaliteit. Kwaliteit in de zin van de muzieksoort als kwaliteit in de zin van de live performance. Dinsdag 9 november stond The Analogues na ruim anderhalf jaar in Assen op de planken. Het was 11 maart 2020 dat jun laatste liveshow was en inmiddels is de Let It Be: Abbey Road 50 Years show aan een vervolg toe. The second leg, zou men in Amerika zeggen.

De titel verklapt het al. Het gaat om The Beatles Abbey Road album dat deze band in de puntjes live presenteert. We kennen het concept van The Analogues; speel de albums die The Beatles live nooit hebben gespeeld. Dat betekend dat de albums vanaf Magical Mystery Tour tot nu Abbey Road live wordt gespeeld. De precisie van de songs die zijn uitgewerkt tot de kleinste details. Dat zien we vandaag ook weer terug bij het nummer Maxwell’s Silver Hammer, waar het aanbeeld uit een smederij wordt gebruikt om met een hamer op te slaan. Zo krijg je de sound die op de plaat staat. Het zijn de details die het hier doen en de heerlijkheid om naar te kijken.

Het resultaat van de initiatiefnemers en drummer Fred Gehring met bassist Bart van Pollel (o.a. Tambourine) dat verdient meer dan een pluim. Het is feestje met Jac Bico, Diederik Normden (Johan, Daryll Ann, Ellen ten Damme e.a.), Jan van der Meij (Vitesse / Powerplay), Jac Bico (o.a. Lois Lane, Tambourine) is alweer ruim 5 jaar een feest.

Tijdens de laatste tour met The White Album krijgt zanger Jan van der Meij last van zijn gehoor en neemt Felix Maginn van Moke een deel van de songs over. Voor de heavy songs van de avond ‘I Want You’ en ‘Helter Skelter’ is Marijn van Haren van Navarone ingevlogen. Zijn stem is een aanwinst en succes voor dit type Beatles songs.

Met ene kleine introductie op film over de Abbey Road Studio en de opname van The Beatles weet de band een prima entree te maken dat vloeiend met de vertoonde film gepaard gaat. ‘Come Together’ is het eerste nummer van de laatste Beatles plaat. (Let it Be is eerder opgenomen en later uitgebracht). Abbey Road is ene album waar The Beatles op een mooie manier de songs vorm geeft met instrumenten die daar voor handen lagen. Als een kind in de snoepwinkel zijn ‘Octopus’s Garden’, ‘Mean Mr. Mustard’ of het ‘Here Comes The Sun’ opgenomen. Een album met diverse hit songs, maar ook het stevige I Want You (She ’s So Heavy) en de reeks kleinere songs als ‘Golden Slubers’, ‘Carry ‘That Weight’ en ‘The End’ komen deze avond voorbij. Het eerste deel wordt afgerond met ‘Her Majesty’.

Het tweede deel van de avond bestaat uit songs door de jaren heen. Een hitlijst incl. de dubbele A single Penny Lane Strawberry Fields Forever wat niet op een album staat. ‘Sgt Pepper;s Lonely Heart Club Band’, ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’ en ‘Back In The USSR’ zijn enkele songs die het tweede deel vervullen. ‘Get Back’, ‘A Day In the Life’ met ‘Let It Be’ zijn de laatste songs in de setlijst voordat met de avond afsluit met drie toegiften waaronder ‘Revolution’. Het is een avondje kwaliteit dat je niet mag missen.

The Analogues zijn nog te zien in vele theaters voordat men Ziggo Dome in 2022 weer aandoet. The Analogues: find shows and buy tickets je een avondje met The Analogues beleeft weet je dat je een muzikale avond krijgt met kwaliteit. Kwaliteit in de zin van de muzieksoort als kwaliteit in de zin van de live performance.

10 november 2021
In dit bericht:
Translate »