Onlangs was daar het nieuwe album Peacock Pools van Pink Mountaintops. We spraken oprichter en ”One-Man-Band” leider Stephen McBean tijdens zijn tour door Canada.

Een nieuw album was oorspronkelijk niet de bedoeling

Ondanks het drukke schema maakte Stephen toch even tijd om wat vragen te beantwoorden. Pink Mountaintops is het alias van Stephen McBean die we natuurlijk ook als frontman kennen van de rockformatie Black Mountain. Na de eerder vier uitgebrachte albums waarvan Get Back in 2014 de laatste was is daar toch wel onverwacht na een stilte van acht jaar Peacock Pools.  “Ja dat klopt. Het was eigenlijk de wereldwijde situatie rondom de pandemie. Ik zat thuis in mijn huis in California en kon niets doen. Via via hoor ik dat dat vanwege de lockdown er ook andere muzikanten thuis zaten die feitelijk weinig tot niets konden doen en waarmee ik wel wat zou willen schrijven of opnemen. Ik had een opnamestudiotje in een schuur en van het een kwam het ander. Ik nodigde wat mensen uit, stuurde wat demo’s naar diverse mensen maar het was helemaal niet de bedoeling om een heel album te maken. Maar gaandeweg kwam van het een het ander en tsja….. nu is daar album nummer vijf…..”.

“Eigenlijk was het niet logisch maar aan de andere kant ook weer wel. Van de muzikanten die uiteindelijk hun medewerking verleenden kende ik er al een aantal zoals Dale Crover, Ryan Jewell (Ryley Walker), Emily Rose en violiste Laena Myers. Maar het bijzondere aan de plaat is juist de combinatie van al die muzikanten die samen het album naar mijn mening naar een hoger niveau tillen. Maar het was zo’n rare tijd want er gebeurde natuurlijk van alles in Amerika, van George Floyd tot en met de verkiezingen ed. Kortom, een hele rare tijd” Op het album vinden we ook één cover terug, het stevige ‘Nervous Breakdown’, dat we oorspronkelijk kennen van Black Flag. “Weet je, we zaten in lockdown in die kleine studio van me en elke avond controleerde ik of alle kabels goed zaten en al mijn apparatuur naar behoren werkte. Elke avond even soundchecken en toen ik dit nummer, dat ik altijd al steengoed heb gevonden, een aantal keer had gespeeld vond ik het eigenlijk wel een geschikte opener. Het is gewoon een klassieke rocker en ik vind het wel passen.”

Het is niet zwart/wit

McBean kennen we naast zijn soloproject Pink Mountaintops ook als frontman van Black Mountain maar hoe bepaal je nu bij welk project of band een nieuw nummer het beste past? “Weet je, meestal weet ik dat pas net of tijdens het opnameproces. Kan aan het arrangement liggen maar soms is het ook de tekst die ik beter bij de ene band vind passen dan bij de andere. Maar het is lang niet altijd zwart/wit want een nummer als ‘Lights Of The City’ had niet misstaan op een album van Black Mountain”. Het nieuwe album van Pink Mountaintops heeft de titel Peacock Pools gekregen. “Ik kom natuurlijk uit Canada maar heb ook een huis in Arcadia, California. Het ligt in de buurt van Pasadena. Ooit heeft iemand een aantal pauwen uit India geïmporteerd en die vogels hebben zich voortgeplant en nu is het een soort plaag geworden in de stand; overal zie je loslopende pauwen rondlopen en ik kan je vertellen dat dit toch voor een soort bizar tafereel zorgt. Dus vandaar de titel.”

Een vreemde tijd; geen druk omtrent opnameproces ed.

Nu het land uit Lockdown is kunnen er weer optredens doorgaan. “pff, gelukkig wel want we konden helemaal niets. Dit is gewoon gaaf want door dit nieuwe album en de tour is het weer mogelijk om op te treden en zien hoe het publiek op dit nieuwe album reageert. En inmiddels hebben we zoveel songs dat het makkelijk is om een setlist samen te stellen waarbij we eigenlijk alleen maar eigen materiaal spelen. Heel soms gooien we er een cover tussen maar over het algemeen is het echt Pink Mountaintops-materiaal dat we spelen.” McBean omschrijft het album als een mix van diverse stijlen, iets dat na enkele luisterbeurten absoluut herkenbaar is. “Het waren bijzondere omstandigheden die we niet kenden. Behalve die ene cover is het allemaal nieuw materiaal en ook de samenwerking met al die muzikanten, soms op afstand, was anders. Ook was er een tijdje sprake dat er geen label was om het album uit te brengen. Maar het was vooral die lockdown met alle rare bijkomstigheden die zorgde dat er feitelijk geen druk was. Ik had ineens geen deadlines…… dus al die elementen bij elkaar zorgen er eigenlijk voor dat het een soort Flip-Flop album is geworden. Maar dan wel een met een stevig randje…. Haha”

Na de Canadese tour volgt een Amerikaanse tour en misschien dat er ook nog optredens in Europa aankomen. McBean hoopt het in ieder geval wel. Overigens zijn ‘The Walk’ en Nikki Go Sudden’ twee van zijn favoriete nummers die ook op elke setlist terug komen. Of er nog meer nieuw werk aan zit te komen? “Ik weet het niet, eerst genieten van dit bijzondere album en de optredens die we gaan geven. Let’s enjoy the music and rock ‘n roll!”.

28 juli 2022
In dit bericht:
Translate »