Spinvis is de winnaar van de Gouden Notekraker 2021, de prijs die na voordracht en verkiezing door collega’s in TivoliVredenburg werd uitgereikt aan de artiest/band met de meest bijzondere en invloedrijke live-prestaties van het afgelopen seizoen.

Eerdere winnaars van de Gouden Notekraker zijn onder meer Eefje de Visser, MY BABY, De Staat, Douwe Bob, BLØF, Racoon, Ilse DeLange, Golden Earring, Caro Emerald en Herman van Veen.

‘Het is vooral de manier waarop de prijs tot stand komt. Juryprijzen hebben altijd een magisch realistisch belang. Publieksprijzen draaien om degene die de meeste fans weet te mobiliseren. Een prijs die je van je collega’s krijgt, voelt als de meest oprechte versie.’ – Spinvis

Een blik in de Caleidoscoop van Spinvis is nooit hetzelfde. En toch weet je meteen met wie je van doen hebt. In het zweet van de festivalweide, de duisternis van de club, het pluche van het theater of de weerklank van je eigen vensterbank: zijn muziek brengt iedereen die ervoor open staat samen in dezelfde gemoedstoestand: een tikje melancholiek, maar hoopvol, vrij en met de blik vooruit.

Erik de Jong alias Spinvis is in twintig jaar uitgegroeid tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten in het Nederlandse poplandschap. Zijn succesvolle debuutalbum uit 2002 leek moeilijk op te volgen, maar toch wist hij die kwaliteit te evenaren met zijn spaarzame vervolgplaten. Sinds vorig jaar is deze productie opgevoerd. Zijn album 7.6.9.6. haalde ogenschijnlijk moeiteloos alle jaarlijstjes en zijn optredens prijkten op de festivals die nog wel doorgingen. Met de onlangs uitgebrachte en net zo opvallende EP Sunon en de aankomende uitgebreide tournee, is Spinvis nog altijd actueel en urgent.

Een registratie van de uitreiking, met bijzondere optredens en interviews, wordt op zondag 31 oktober uitgezonden op NPO2 Extra. De presentatie is in handen van Jan Willem Roodbeen (Radio 2).

30 september 2021
In dit bericht: