Wanneer eind jaren 70 de New Wave of British Heavy Metal zijn intrede deed, was dit een antwoord op de punkscene en gelijk de disco periode die op dat moment populair was. Iron Maiden en Saxon waren enkele band die begin jaren 80 doorbreken voor het grote publiek. Een vaste schare fans kent die deze hard rock in hun armen sloot.

Carpe Diem album rockt als vanouds

De fans zijn er nog steeds en de band Saxon weet nog steeds albums te produceren. Carpe Diem is het nieuwe album dat vol energie zit. “Yessss! We zijn erg blij met de reacties van iedereen” zegt de goedlachse drummer Nigel Glockler. “We pakken meestal een titel van een song van het album. Zanger Biff heeft dit keer de Carpe Diem uitgezocht. Het was voor ons een goede quote voor de tijd eigenlijk. Het was een soort van Geniet van het Leven! En daar kunnen we alleen maar mee eens zijn toch? De energie is volop op het album aanwezig ja, de dubbele drums komt veelvuldig voor hahaha. Ik hou van de groove songs als ‘The Pilgrimage’. Het past bij de oude Saxon stijl.”

“Er is een soort van oude Saxon vibe, maar dat krijg je wanneer we als band spelen toch? Het is wat je op dat moment samen maakt en dat is de stijl van Saxon.” “Het is ook de eer van de producer Andy Sneap (touring gitarist van Judas Priest en producer/mix van vele metal acts). Hij weet hoe we moeten klinken en geeft ons de energie. Hij begrijpt hoe we live klinken en dat is wat hij terug wil op de plaat en dat lukt hem dan ook!”

“Mijn favoriete songs zijn ‘Carpe Diem’, ‘The Pilgrimage’ en ‘The Age of Steam’. Vooral de laatste door de sound en waar het nummer over gaat. Over de industriele revolutie en oud historische thema’s. daar houd ik wel van. Zo zie je op de hoes de Hadrian Wall oftewel de muur van Hadrianus wat door de keizer van Rome werd gebouwd. (de huidige grens van Engeland en Schotland). Het was een verdedigingsmuur in Engeland.”

Drummer Nigel Glockler sessies en oude bekenden

Drummer Nigel Glockler is niet alleen drummer van Saxon, maar speelde voorheen bij Asia, Toyah en Steve Howe’s  GTR. “Heb je Toyah met Robert Fripp gezien?? mooi he? Ja, we spreken elkaar nog regelmatig wanneer ze in de buurt spelen. Ik heb nog veel contact met Geoff Downes (GTR). Als sessiedrummer speelt Glockler op het album van Alcatrazz. “Ja, ik speel 2 songs op het album V, was in San Fransisco om met de jongens van GTR iets op te nemen en ken je FM ?? De gitarist, Jem Davis heeft een album opgenomen dat ik voor hem heb ingespeeld. Billy Sheehan speelt daar de bas en het is een lekker album geworden! Hij moet nog uitkomen hoor!

Inspirations

Saxon bracht in 2021 hun cover album ‘Inspirations’ uit. “Ja, dat was leuk om te doen! We hebben allen enkele songs aangedragen die we ooit leuk vonden. Songs die inspireren, al zijn er nog steeds songs die me inspireren hoor. Ik hou van Mountain, al is dat nummer ‘One Last Cold Kiss’ niet op de plaat gekomen, maar de b kant geworden hahaha.” “Het is natuurlijk ook een nieuwere versie van de oude songs van The Beatles en Stones, Thin Lizzy etc. Wanneer we ons eigen oude songs spelen, zal het ook anders klinken. We kennen natuurlijk wat bandwisselingen en daardoor zal er altijd een andere sound ontstaan. Dat is logisch. Wanneer we de oude songs spelen zoals ‘Backs to the Wall’ van het eerste album spelen,  I Love It! Het is snel en er zitten allerlei kleine stops is en daar hou ik van. Heerlijk!”

De komende zomer gaat Saxon de rockfestivals bij langs en daarna gaat de band op tour. “Hier zullen we wellicht 6 songs van het nieuwe album in de setlist spelen. Afgezien dat de reden van te touren het promoten van het album is, passen de songs in het geheel. Er zijn natuurlijk songs die we moeten spelen want anders….. ja en wanneer alles willen spelen dat zijn we 8 uur bezig en val ik vanzelf om achter die kit! Hahaha” “Het is dan ook een keuze die we telkens moeten maken. Niet alle songs zijn altijd geschikt om live te kunnen spelen.” Het kan zijn dat we eens in de oud verborgen Saxon kraters duiken. Misschien komen daar nog passende classics uit.“

“We kijken er naar uit om de Saxon fans weer te zien. We hebben veel aan ze te danken en daar zijn we blij om. Na de festivals touren we vanaf oktober door Europa en UK. We zullen dan Nederland ook aan gaan doen. We zijn blij jullie te zien!”

15 februari 2022
In dit bericht:
Translate »