De Amerikaanse singer-songwriter, rock gitarist, producer en zanger Robert Berry is voor velen niet direct een naam waarbij je van de stoel springt. Toch heeft deze man veel songs op zijn naam staan en zeker in de wereld van de (prog) rock.
Op dit moment tourt hij met de Greg Kihn band, die in de jaren 80 diverse hits scoorde waaronder het ‘Jeopardy’. Maar nu ligt de focus vooral op de nieuwe tour van 3.2. Hierdoor is Rick Springfield en zijn band tijdelijk de begeleidingsband voor Greg Kihn.”

Afgelopen maand verscheen het prachtige album The Rules Have Changed van 3.2. Het is het vervolg op het album van de band 3 uit 1988. Deze band met Keith Emerson en Carl Parlmer was het vervolg van Emerson, Lake & Palmer. Alleen hield Greg Lake het even voor gezien en werd Robert Berry als vervanger gevraagd. Het album uit 1988 was dan ook een grote verrassing en muzikaal een succes. Het vervolg heeft altijd op zich laten wachten.
Het album is een eerbetoon aan Keith Emerson. Ik was niet direct van plan om dit album te maken. Het heeft ruim een jaar geduurd omdat we allen van slag waren na het plotselinge overleiden van Keith.” Drie maanden na het overleiden van Greg Lake, nam Keith Emerson zijn leven. “Omdat we het samen hebben opgezet en aan werkten, was het moeilijk om de draad op te pakken”. Ik heb zijn zoon Ethan gevraagd om het samen af te maken. Dit zou een mooie verbinding zou zijn geweest. Na het sturen van de eerste track ‘One By One’, het eerste nummer op de cd met een lekker vol piano erin, belt hij me om dat hij dit echt niet kan doen. Erin is erg getalenteerd, maar hij vertelde dat hier de meester zelf aan het werk is en dat hij dit niet kan evenaren. Het is mijn vaders zijn stijl.” ”Het motiveerde me wel om het album af te maken, omdat het allemaal zo goed door Keith was ingespeeld.”

Het proces

“Keith en ik zijn begonnen met schrijven en 5 songs waren toen afgerond. Ik vond het eerst niet zo goed omdat ik de songs vooral te veel rock vond. Emerson was degene die de symfonische sound bracht en ik vulde dit aan met de rocksound. Maar nu terug luisterend, komen we er achter dat het allemaal erg goed was en van nature past!”
‘Wanneer ik met wat teksten kom en losse eindjes aan elkaar kan plakken dan kon ik nog enkele songs afmaken.” “Ik luister nog wel eens naar het eerste album. Met Paul Keller heb ik geluisterd naar wat ik met Emerson had ontwikkeld. Powerful Man heb ik uitgewerkt dat in de geest staat van 1988.” Het is ook de single van dit album. Omdat we op het eerste album de Roland B50 als eerste gebruikten wilde ik dit geluid weer op dit nummer. Omdat het ook zo Emerson is. Het is het meest toegankelijk nummer waardoor het nu op single uitkomt. Het is ook de eerste en enige keer om terug te luisteren naar het eerste album.”

“Het is ook een proces waarin we zaten. Ik zong en samen schreven we de songs. Ik kende de sound van Keith en deed de productie, maar samen wisten we wat gingen doen. Nu ben ik de enige die het proces kan afmaken vanuit wat we voor ogen hadden.” “Het is geheel in de geest van….
“Geffen records had mij ooit gevraagd voor een solo album. Uiteindelijk heeft Keith deze songs gepakt en het in de sound van 3 gegoten. Dat was fantastisch. Maar nu was het de Emerson songs en ik schreef erom heen. Nu is het volledig in de geest van hem!”
“Nu moet je voorstellen dat je delen van songs hadden uitgewisseld via pro tools. Maar ik keek er nu naar en er missen gewoon delen. Dan het refrein of couplet, de teksten of een deel ervan. Het inspireerde me om deze losse stukjes in te vullen tot en volledig album”.

Het was heel vreemd hoor, ik werd een soort van familie. Zijn ex Elinor Emerson, leeft nu in Noorwegen, en ik had haar in 10 jaar niet gesproken. Toen vertelde ze dat Keith dood was. Hoe erg het ook was, betekende het veel dat zij mij vertelde wat er aan de hand was. Laatst kwam Ethan met zijn zoon toen ik op tour was. De zoon vond het belangrijk dat ik een handtekening zette op een item omdat ik met zijn grootvader heb gewerkt. Dat is toch fantastisch en dan voel je je bij wel erg betrokken” “Het is ook heerlijk om alles terug te horen en ik moest mijn spel bij leren om het goed op plaat te krijgen.”

 

“En Palmer? Het was natuurlijk erg emotioneel voor hem. Binnen drie jaar zowel Greg als Keith verliezen en dan ben je een 3-piece band. Terecht dat het te veel was voor hem om hem bij te betrekken.”

“The Alliance project is een ander project waarbij Berry is betrokken. Het is een gelegenheidsband en het is erg lastig om iedereen bij elkaar te krijgen. Maar ik kan je nu vertellen dat we de studio geboekt hebben in december!!! Dan zou dit ergen halverwege 2019 moeten gaan verschijnen.”

Gedurende die tijd gaat Robert Berry op tournee met zijn eigen band waarmee hij zowel zijn oude Yes, 3, Alliance en Greg Kihn songs ten gehore brengt.

23 december 2018
In dit bericht:
Translate »