De in Londen gevestigde muzikant en producer Ryan Lee West, alias Rival Consoles, maakt opzwepende, experimentele elektronische muziek die synthesizers menselijk laat klinken. Zijn consistente verlangen om een ​​meer organisch, levend geluid te creëren, heeft in de loop van zijn carrière tot een meer conceptueel en metamorfische aanpak geleid zoals ‘Articulation’ (2020) dat tekeningen en schetsen gebruikte om tot de tracks te komen. Of zoals op ‘Overflow’ (2021), waarin thema’s van de menselijke en emotionele gevolgen van het leven worden verkend, omringd door geavanceerde technologieën en sociale media. ‘Now Is’ markeert een nieuw hoofdstuk in een voortdurende zoektocht naar verfijning en evolutie, het is speelser, melodieuzer en combineert naadloos synthesizers met akoestische instrumenten.

Rival Consoles deelt vandaag de titel track, waarover hij meegeeft: “De titel van de plaat ‘Now Is’ interesseert me omdat het het begin is van een statement, maar het is onvolledig. Ik hou van kunst die open is en ideeën suggereert, ook al zijn ze geïnspireerd door heel specifieke dingen. Omdat mijn vorige plaat ‘Overflow’ erg donker, zwaar en bijna dystopisch was, wilde ik met deze muziek ontsnappen naar een andere wereld en heb ik uiteindelijk een plaat gemaakt die veel kleurrijker en euforischer is.”

Over het album zegt West: “Sommige stukken zijn behoorlijk sterk beïnvloed door het isolement en de angst van deze tijd. Er zijn ook stukken die optimistischer en levendiger zijn, wat volgens mij een consistente houding van mijn platen is, omdat ik wil dat kunst vele aspecten van het leven uitdrukt.”

Van de euforische titel track naar de verheffende arrangementen van ‘Beginnings’ en motorische beats van ‘World Turns’ tot het isolement van ‘Frontiers’, het achtste studioalbum van Rival Consoles verandert en evolueert subtiel. Voor het sonische ‘Vision of Self’ probeerde West het soort beweging en kleur te creëren dat een strijkerssectie in een orkest zou construeren, maar met synthesizers. “Ik denk dat er veel synergie is tussen de twee werelden. Ik wilde een hypnotiserende reis creëren, waarbij de synths en geluiden in en uit elkaar weven, zodat je verdwaalt in de muziek en niet weet waar het ene geluid begint of het andere eindigt.”

Tijdens het beluisteren van ‘Echoes’ is het een zomeravond, terwijl ‘The Fade’ een meer buitenaards, dromerig gevoel kan opwekken en ‘A Warning’ een muziekstuk is dat de schoonheid versmelt met het lawaai en de rotzooi en de contrasterende wereld. Elders op de plaat is ‘Running’ een muziekstuk dat West al jaren probeerde te creëren, ondanks de eenvoud van het nummer. “Ik hou erg van klassieke muziek en het soort structuren en ideeën dat ze vaak gebruiken, en hou van de werken die een enkel melodisch idee gebruiken en er meerdere variaties op creëren. Dat is wat ik probeerde te doen met dit stuk, waar alles een variatie is op het openingsthema van tien seconden. Ik heb meer dan een jaar besteed aan het verkennen van een enorme hoeveelheid variaties van licht tot zeer zwaar. Na verloop van tijd raakte ik meer geïnspireerd door de subtielere, zachtere variaties, waardoor het idee kon ademen, wat een thema is op deze plaat.”

27 juli 2022
In dit bericht: