Raalte, maandag 6 juni 2022

Het pinksterweekend stond weer vol festivals en activiteiten. Het mag weer! Was het credo en nu Pinkpop niet meer op het Pinksterweekend valt, zijn er andere festivals die de ruimte krijgen om zich op de kaart te zetten.

Daar waar ooit spareribs, biertje erbij en wat live muziek het idee was, is dit uit de hand gelopen. Inmiddels is het Ribs and Blues festival in het Overijsselse Raalte een volwaardig festival geworden. Een volksfeest voor het dorp. Het is gratis en men weet ieder jaar weer goede acts te strikken. Onder het noemer van Welcome Back! was het op zaterdag goed vol en gezellig in de zon. De speelweide voor de kinderen ging gepaard met de kleine tent.

In de grote tent wist Ian Noe met o.a. ‘Letter to Madeline’, ‘Barbera’s Sons’,  DeWolff blaast er lekker op los  en Danny Vera verleidt de bezoekers  met ‘LOVE’, ‘Come On Hold On’ en nationaal wereldhit ‘Rollercoaster’.

De tweede dag zag er even wat anders uit. Het regende met regelmaat pijpenstelen en het publiek zocht de droogte in de tent. Met de Crosby, Stills, Nash covers van Her Majesty krijg je een warme start van de dag. De duellerende drummers Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en Mario Goossens (Triggerfinger) wisten het publiek te vermaken met Sloper.

De blues singer-songwriter Danny Bryant komt goed uit de verf. De man promoot zijn album ‘The Rage To Survive’ optimaal in Nederland en weet iedere maand een aantal gigs in Nederland af te werken. Het is dan ook niet vreemd dat deze upcoming blues man ook dit festival bezoekt en hier succes afdwingt me t songs als ‘Tired of Trying’,  ‘Invisible Me’ en  ‘Painkiller’.

De pure blues sound horen we bij Malford Milligan. Zijn Life Will Humble You album staat centraal in de korte setlijst. Kort door de uitgebreide versies van de songs als ‘Yo Yo’ en ‘I Was A Witness’ om af te sluiten met de Charlie Rich cover  ‘Feel Like Going Home’.

Het avondprogramma in de grote tent brengt North Mississippi Allstars. De band uit Mississippi weet met gitarist Luther Dickinson onvervalste blues te brengen. Songs als ‘Shake Em On Down’ en ‘Rabbit Fool’ gaan er moeiteloos bij het publiek in. Dat ieder bandlid in een festival set ook een volledig eigen solo moet afwerken is wat jammer.

De afsluiter van deze avond zijn de Drive-By Truckers. Petterson Hood en zijn band zetten stevig in met ‘Lookout Mountain’ en weten hun fun te vinden in de songs van het laatste album Welcome 2 Club XIII, ‘The Driver’, ‘Billy Ringo In The Dark’ en ‘We Will Never Wake You Up In The Morning’. Toch komt het gehele oeuvre van de band voorbij zoals het ‘Hell No’, ‘Thoughts and Prayers’ en ‘Let There Be Rock’. Het was stevige kost aan het einde van deze dag en dat zag je terug in de bezoekersaantal.

De volgende dag was het publiek weer uitgeslapen naar het dorpsplein gekomen voor Sass Jordan die op haar beurt haar nieuw album Blues Bitch promoot en haar hits ‘Make You A Believer’ en ‘So Hard’ laat klinken. De onvervalste blues van Ian Siegal die niet voor niets ‘presents the BLUES’ als titel draagt weet wat de oude blues is en speelt dit dan ook met verve.

Met Wilbert Crosby als schaduwspeler voor de BB KING (tribute) Blues band heb je een heerlijke gitarist aan het werk. Zijn ingetogen houding en de uitsprekende gitaarklanken worden afgewisseld met Eric Demmer sax werk. Dat BB King niet te evenaren is, maakt niet uit maar wanneer zijn dochter Claudette haar stem opzet is het een groot feest. De band weet weer te vlammen en met ‘The Trill Is Gone’ eindigen ze een energieke show.

De hoofd act en afsluiter is Paul Carrack. Tussen de tourdagen van Eric Clapton waar hij als toetsenist is te zien, speelt hij met zijn eigen band een uur vol hits waaronder ‘Don’t Shed A Tear For Me’, ‘Groovin’ en eindigt met ‘How Long’.  Zijn hits die hij met Mike and the Mechenics kent als ‘The Living Years’ en Over My Shoulder passeren de setlist en wordt er aandacht gegeven aan zijn nieuw album One on One met onder andere  ‘Shame’. Carrack weet met zijn band een waardig afsluiter voor dit blues festival te zijn. Ribs en Blues is dan ook een ontspannen lekker familie festival met goede acts en een gezellige sfeer.

6 juni 2022
In dit bericht: