Yeule – Glitch Princess


My Name Is Nat Ćmiel, I am 22 years Old, I Like Music, Dancing, Ballet……” zo begint het album; als een soort Avatar stelt Yeule zich voor en in bijna drie minuten maken we kennis met deze persoonlijkheid en verderop horen we: “I Like beging A Girl, I Like Being A Boy’……. Glitch Princess is de tweede plaat van de non-binaire Singaporese artiest Yeule die op dit moment in Londen woont en 24 jaar geleden als Natasha Yelin Chang geboren werd.

Geen doorsnee popalbum

Het contrast is groot als deze muzikale reis haar drie minuten durende gesproken introductie wordt vervolgd voor ‘Electronic’; op het inderdaad door veel elektronica omgeven nummer klinkt Yeule zelfs soms breekbaar om bij ‘Flowers Are Dead’ weer als een soort van robotachtige stem te willen klinken.  Zo is al snel duidelijk dat we hier niet met een doorsnee popalbum te maken hebben want Yeule zoekt wegen en paden op die lang niet altijd voor iedereen toegankelijk zullen zijn. Glitch Princess is trouwens de opvolger van haar debuutalbum Serotonin II, dat in 2019 werd uitgebracht. ‘Eyes’ begint qua zang nog menselijk maar ook hier verandert de hoofdpersoon gaandeweg in een soort van buitenaards wezen

Een gecreëerd muzikaal universum

Zo nu en dan zijn er nummers waarbij je toch het gevoel hebt dat wat Yeule aardser klinkt zoals bij ‘Perfect Blue (ft.Tohji)’ dat het dichtst bij Dreampop komt. ‘Don’t Be So Hard On Your Own Beauty’ schuurt tegen singer/songwriter aan en bij ‘Too Dead Inside’ is daar zelfs een dansbare beat. En zo blijft Yeule ons aan de hand meenemen in een door haar gecreëerd muzikaal universum dat vooral bij experimentele nummers als ‘Fragments’ en ‘I<3U’ die werkelijk alle kanten opvliegt en die absoluut om je volle aandacht vragen. Het ene moment is daar subtiliteit om enkele seconden later volledig ontrafeld te worden in een bombastisch elektronisch hersenspinsel.   Wat dat betreft is ‘Mandy’ hier een mooi voorbeeld van. De afsluiter ‘The Things They Did Form Me Out Of Love’ is perfect op het einde van het album geplaatst want met de langgerekte elektronische soundscapes word je in de gelegenheid gesteld om enigszins af te schalen. Glitch Princess heeft waarschijnlijk meerdere luisterbeurten nodig en dan nog is het vrijwel ondoenlijk om deze bijzondere plaat in een muzikaal “hokje” te plaatsen. Veel luisterplezier. 

8 maart 2022
In dit bericht:
Translate »